Hoppa till huvudinnehållet

Från Grammisgalan till Guldbaggegalan: ”Det känns lite overkligt alltihop”

Publicerad:
Reporter Erik Segerpalm
Erik Segerpalm
erik.segerpalm@vf.se
Martin Hederos från Karlstad har guldbaggechans i januari.
Martin Hederos från Karlstad har guldbaggechans i januari. Foto: Tommy Andersson

Han är en av våra mest prisade värmländska musiker, med närmare tio grammisar på hyllan. Nu har värmländske Martin Hederos även chans på en guldbagge, för soundtracket till den uppmärksammade ungdomsfilmen "Comedy queen".

– Jag brukar alltid skylla ifrån mig på tur, men det är klart att det inte bara är det, säger han.

Martin Hederos har precis pratat med låtskrivarpartnern Irya Gmeyner när vi hörs över telefon. Han beskriver hur de båda ser torsdagens guldbaggenominering som en sorts samlad uppmuntran för all den musik de skrivit tillsammans de senaste åren. Hur det ena påverkat det andra, där musiken till de två säsongerna av tv-fenomenet "Tunna blå linjen" hittills fått mest uppmärksamhet.

– Att vi träffade Sanna Lenken var en lyckträff för oss, det är ändå hon som regissör som är huvudansvarig för både "Tunna blå linjen" och "Comedy queen" och att hon har trott på oss från början när det finns så många som vill göra det vi gör har betytt otroligt mycket.

Lenken, vars far är den Arvikabördige författaren och journalisten Peter Lenken, har enligt Martin Hederos hittat en speciell fåra i dagens film- och tv-berättande.

Lenken söker den sanne Fröding genom fiktionen: ”Han är inte lättfångad”

– Hon har lyckats etablera en ton där det liksom inte finns något fiktionsfilter vilket gör att allt hon gör känns så verkligt. Hon verkar dessutom ha något sorts trollspö när det kommer till skådespelare och manusbearbetning. Så jag ser henne som en stor faktor till att jag och Irya fått snurr på det vi gör.

Irya Gmeyner och Martin Hederos.
Irya Gmeyner och Martin Hederos. Foto: Beatrice Lundborg

”Kompis till min dotter”

"Comedy queen" är nominerad i sex kategorier när Guldbaggegalan arrangeras den 23 januari på Cirkus i Stockholm. Bland annat kan den unga huvudrollsinnehavaren Sigrid Johnson prisas.

– Hon är kompis till min dotter, de bor härute i samma område, så det känns lite overkligt alltihop. Det är även mäktigt att det är en ungdomsfilm som lyfts fram på det här sättet, det kan man inte räkna med. Men det är ju en fruktansvärt bra film, fortsätter Martin Hederos.

Uppväxtkamraten och tidigare bandkollegan i The Soundtrack of our lives, Mattias Bärjed, är en annan faktor.

– Han har ju redan en guldbagge, för musiken i "Gentlemen", och har varit en liten förebild i det här. Han var ju igång med att skriva musik för film och tv mycket tidigare och eftersom jag ofta var med och spelade i de produktionerna så snappade jag upp ett och annat. Jag minns att jag undrade hur jag skulle komma in i den där världen.

Thomas Jonsson (I’m Kingfisher) från Grums har varit med och skrivit en låt till ”Comedy queen”.
Thomas Jonsson (I’m Kingfisher) från Grums har varit med och skrivit en låt till ”Comedy queen”. Foto: Tommy Andersson

Värmlandssamarbete

En av låtarna i "Comedy queen" skrev Hederos och Gmeyner ihop med den värmländske singer/songwritern Thomas Jonsson, som släpper musik under artistnamnet I'm Kingfisher.

– Han ska vi höra av oss till. Den låten blev ju så jäkla fin.

Låten, som heter "The pain of happiness", spelas från en radio i en vardagsrumsscen i filmen.

– Det är kanske lite svårt att uppfatta den i filmen, det är ju så starka scener så antingen sitter man väl och gråter eller skrattar, men det blev verkligen ett bra och roligt samarbete där vi fick en text som vi aldrig hade kunnat skriva själva, och hans gitarrspel som jag tycker så mycket om. Jag hoppas att vi kan göra något mer med Thomas i framtiden.


Oscar Töringe och Sigrid Johnson är båda nominerade för sina huvudroller i ”Comedy queen”.
Oscar Töringe och Sigrid Johnson är båda nominerade för sina huvudroller i ”Comedy queen”. Foto: Adam Ihse/TT

”Räcker långt för oss”

Övriga nominerade i kategorin bästa originalmusik är Eirik Havnes för "Historjá – Stygn för Sápmi" och Lisa Montan för "LasseMajas Detektivbyrå – Skorpionens gåta".

– Jag vet att Lisa är fantastisk även om jag inte hört musiken till "LasseMaja". Däremot har jag hört musiken till "Stygn för Sápmi och den är underbar. Så det är en ära bara att vara nominerad i det sällskapet, det räcker väldigt långt för oss, säger Martin Hederos.

På andra sidan ”Tunna blå linjen” med Martin Hederos: ”Helt ny situation”

Flest nomineringar på nästa års gala har Ruben Östlunds film "Triange of sadness", med totalt nio. Karlstadsbördige Fredrik Heinig har som en av producenterna bakom "Jag är Zlatan" också han prischans, då den filmen liksom "Comedy queen" är nominerad i kategorin bästa film.

Nomineringarna till Guldbaggen 2022, i urval

Bästa film: "Boy from heaven", "Comedy queen", "Historjá – Stygn för Sápmi", "Jag är Zlatan", "Triangle of sadness".

Bästa regi: Sanna Lenken, "Comedy queen", Tarik Saleh, "Boy from heaven", Jens Sjögren, "Jag är Zlatan", Ruben Östlund, "Triangle of sadness".

Bästa kvinnliga huvudroll: Sigrid Johnson, "Comedy queen", Bahar Pars, "Maya Nilo (Laura)", Vera Vitali, "Länge leve Bonusfamiljen", Katia Winter, "Året jag slutade prestera och började onanera".

Bästa manliga huvudroll: Tawfeek Barhom, "Boy from heaven", Granit Rushiti, "Jag är Zlatan", Oscar Töringe, "Comedy queen", Sven Wollter, "Dag för dag".

Bästa kvinnliga biroll: Dolly de Leon, "Triangle of sadness", Marika Lindström, "Bränn alla mina brev", Liv Mjönes, "Tack för senast", Carla Sehn, "Stammisar".

Bästa manliga biroll: Håkan Bengtsson, "Jag är Zlatan", Zlatko Buric, "Triangle of sadness", Fares Fares, "Boy from heaven", Sten Ljunggren, "Bränn alla mina brev".

Bästa manus: Tarik Saleh, "Boy from heaven", David Lagercrantz och Jakob Beckman, "Jag är Zlatan", Lovisa Sirén och Peter Modestij, "Maya Nilo (Laura)", Ruben Östlund, "Triangle of sadness".

Bästa originalmusik: Irya Gmeyner och Martin Hederos för ”Comedy queen”, Eirik Havnes för ”Historjá - Stygn för Sápmi”, Lisa Montan för LasseMajas Detektivbyrå - Skorpionens gåta

Bästa kortfilm: "Dansa min docka", "Historien om Bodri", "Little to big".

Bästa dokumentärfilm: "Döttrar", "Historjá – Stygn för Sápmi", "Nelly & Nadine", "The scars of Ali Boulala".

Artikeltaggar

FilmFilmerIrya GmeynerKarlstadMartin HederosMusikSanna LenkenSápmiSigrid JohnsonSkådespelareStockholmThomas Jonsson

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.