Hoppa till huvudinnehållet

Sofie och Ida arrangerar juldisco: ”För alla barn är den här tiden inte positiv”

Publicerad:
Forshagaborna Sofie Pettersson och Ida Björkman arrangerar ett kostnadsfritt julevent med såväl disco som tomtebesök. ”På grund av elpriser och inflation får ju familjer som redan har det ansträngt en extra smäll. Då känns det bra att kunna göra något”, säger Sofie Pettersson. Foto: Daniela Melin Segerpalm

För barn som lever i ekonomisk utsatthet eller svåra hemförhållanden kan en fröjdefull jul och klappar under granen vara långt ifrån självklart. Under parollen ”Jul för alla barn” bjuder Forshagaborna Sofie Pettersson och Ida Björkman in till ett gratis event – och tillfälle att skapa nya minnen.

– Man kommer aldrig att kunna hjälpa alla, men kan man hjälpa ett barn så är det mycket värt, säger Sofie Pettersson.

De trodde att det största problemet skulle bli att samla in julklappar. Men Forshagabornas engagemang visade sig vara bra mycket större än Ida Björkman och Sofie Pettersson vågat tro.

– Vi gick ut med informationen på tisdag kväll förra veckan. Morgonen efter, innan vi ens hunnit komma hit med säcken, var det alldeles fullt, säger Ida Björkman, när VF möter upp arrangörsduon på Lärcenter där eventet kommer att hållas.

Lördag den 17 december kommer att bjuda på disco, ansiktsmålning, tipsrunda och en tomte som delar ut paket.

– Kommunen har varit jättestöttande och sponsrar med hyra för lokalen. Och butikerna i centrum ska hjälpa till med fika. För tanken är ju att det inte ska behöva kosta något för barnen eller deras föräldrar, säger Sofie Pettersson.

Med många års erfarenhet av arbete inom förskola och kvinnojour har Sofie Pettersson länge gått i tankarna på att göra den här typen av arrangemang.

– I jobb har jag mött många barn som man märker lever i ekonomisk utsatthet eller som på olika vis inte har särskilt bra förutsättningar. Därför har jag alltid känt att jag vill göra mer, ja, göra skillnad.

Hon krokade snabbt arm med Ida Björkman. Trots att många år hade gått sedan barndomsgrannarna hördes av var de genast samspelta.

– Det är ju egentligen inte bara barnen vi hjälper, utan också föräldrarna som kanske slipper lite av julklappsstressen när barnen får något här. Det kan också bli ett tillfälle för föräldrar att träffa andra som kanske befinner sig i en liknande situation, säger Ida Björkman.

I en tid av inflation och skenande elpriser är det nog fler än vanligt som bär på en oro inför julens alla kostnader. Samtidigt betonar Sofie Pettersson och Ida Björkman att alla är välkomna. Den här eftermiddagen handlar också om gemenskap och att ge barn en chans att få skapa fina julminnen.

– För alla barn är ju den här tiden på året inte alltid så positiv. Det kan till exempel handla om att det finns sjukdom eller missbruksproblematik. Då kan det vara bra att flytta lite fokus från själva julfirandet med familjen, och i stället få annat att relatera julen till.

För varje barn som kommer på lördagens juldisco kommer Sofie Pettersson och Ida Björkman skänka pengar till organisationen Giving people.
För varje barn som kommer på lördagens juldisco kommer Sofie Pettersson och Ida Björkman skänka pengar till organisationen Giving people. Foto: Daniela Melin Segerpalm

Vill inspirera andra

Arrangemanget pågår från klockan 14 till 17 och riktar sig till barn mellan fyra och tio år. Men oavsett ålder kommer ingen att nekas i porten, förtydligar de.

– För varje barn som är här kommer Ida och jag att skänka pengar till organisationen Giving people, säger Sofie Pettersson.

För den som vill skänka julklappar håller insamlingen på till och med den 16 december. I hållbarhetens tecken är det begagnade leksaker som efterfrågas.

– Man ska helst också skriva vem julklappen kan tänkas passa. Om det är han, hon eller hen och ungefärlig ålder, säger Ida Björkman.

Sofia Pettersson tillägger:

– Vill man bidra på annat sätt är det bara att kontakta oss. All hjälp tas tacksamt emot, oavsett om det handlar om att swisha till insamlingen, bidra med en låda pepparkakor eller vara med på själva dagen som någon form av värd.

Båda hoppas också kunna inspirera fler till att våga arrangera den här typen av tillställningar.

– När man får sådan respons som vi har fått då blir man ännu mer motiverad. Visst är det ofta begränsat med tid och så, men om någon annan sitter och tvekar med en idé vill jag bara säga ”gör det”. Det är faktiskt inte så svårt.

Men den största belöningen då?

Ja, det är helt klart barnens glädje, enas de.

– Att få se alla glada barn och känna att man gjort skillnad... Det ligger oss väldigt varmt om hjärtat. Man kommer aldrig att kunna hjälpa alla, men kan man hjälpa ett barn så är det mycket värt.

Artikeltaggar

BarnDiscoFamiljForshagaForshaga lärcenterJul

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.