Hoppa till huvudinnehållet

BIK-tränaren om bara en poäng trots tre måls överläge: ”Inte tillräckligt bra”

Publicerad:
Reporter Tomas Nilsson
Tomas Nilsson
tomas.nilsson@kt-kuriren.se
Karl Helmerson är redan revanschsugen inför fredagens hemmamöte med Djurgården.
Karl Helmerson är redan revanschsugen inför fredagens hemmamöte med Djurgården. Foto: FREDRIK KARLSSON

Karl Helmerssons BIK Karlskoga fick nöja sig med en poäng i Södertälje trots tremålsledning.

– Vi var inte tillräckligt bra, klart man är missnöjd, säger BIK-tränaren sedan SSK avgjort med 5–4-målet i förlängningen.

BIK hade haft mycket bra utdelning då laget försatt SSK i ett underläge med 1–4, knappt fyra minuter in på andra perioden. Ett par av målen kunde Fredrik Bergvik definitivt ha stoppat. Därefter bytte hemmalaget målvakt och vände matchen sedan Nikita Tolopilo kommit in och varit mycket bra.

Albin Eriksson och Philip Eriksén stod för BIK-målen i första perioden, Alexander Leandersson och David Lindquist i andra.

SSK gjorde både sitt andra och tredje mål i numerära överlägen vilket betydde att det endast var ett mål ”upp” till värmlänningarna inför tredje perioden.

”För snälla”

BIK är sett över hela säsongen ett av seriens bästa lag i numerära underlägen.

– Nu släppte vi in båda målen efter situationer nära kassen där vi var för snälla. Vi måste vara mycket mer resoluta. Det kan alltid diskuteras olika situationer och att vi inte fick chansen en enda gång i numerärt överläge (Södertälje spelade med en man mer på isen vid fyra tillfällen, tidningens notering) men oftast när man tittar på händelserna i efteråt var det rätt med utvisningar, säger Helmersson.

Jag tycker att ni drog på er utvisningar i onödan?

– Vi måste vara smartare och spela med större marginaler. Vi behöver inte försätta oss i de här situationerna, svarar tränaren.

Volden räddade poäng

Södertälje kvitterade tidigt i tredje perioden och var sedan närmast, till och med mycket nära vid flera tillfällen, ett avgörande redan under ordinarie tid.

– Sett över 60 minuter ska vi vara nöjda med att få med en poäng.

Lars Volden i målet bidrog starkt till det genom sitt spel i tredje perioden men var chanslös när SSK avgjorde i förlängningen.

– Alla hos oss känner på sig att vi är betydligt bättre än så här men vi kunde inte visa det i hela matchen nu. Det ska vi däremot göra på fredag hemma mot Djurgården. Södertälje spelade rakt och fysiskt: vi kan mycket väl ha sett tröga ut.

Det här var andra gången den här säsongen som BIK haft en tremålsledning, när det stått 1–4, på bortaplan men fått se motståndarna komma ikapp till 4–4.

I Umeå, mot Björklöven, blev det seger och två poäng efter förlängning där Albin Eriksson prickade in ett femte mål för värmlänningarna.

Helmersson vill lyfta fram att hur tungt det än kändes när Södertälje avgjorde så stärkte BIK sin ställning i förhållande till några av de svåraste konkurrenterna runt ”strecket”.

Alltså det streck som dras efter sexan i hockeyallsvenskan. De sex första går direkt till kvartsfinal i slutspelet. Lagen som når placeringarna sju, åtta, nio och tio får börja slutspelet med åttondelsfinal.

Slutspelets vinnare spelar nästa säsong i högsta serien: SHL.

Södertälje–BIK 5–4

(1–2, 2–2, 1–0, 1–0)

Första perioden: 0–1 (3.33) Albin Eriksson (Kalle Jellvert, Måns Krämer), 1–1 (6.50) Viktor Liljegren (Lucas Carlsson, Christopher Liljewall), 1–2 (7.47) Philip Eriksen (David Lindquist, Ludwig Persson).

Andra perioden: 1–3 (0.22) Alexander Leandersson (David Lilja, Ludwig Persson), 1–4 (3.51) David Lindquist (David Lilja, Arvid Aronsson), 2–4 (6.28) Leon Wallner (Daniel Norbe, Linus Videll) spel fem mot fyra, 3–4 (16.52) Filiph Engsund (Daniel Norbe, Nikola Pasic) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 4–4 (0.29) Jacob Bjerselius (Henrik Malmström, Emil Alba).

Fjärde perioden: 5–4 (0.51) Daniel Norbe (Linus Videll, Nikola Pasic).

Skott: 35–20 (7–6, 13–8, 14–6, 1–0).

Utvisningar, Södertälje: 1x2. BIK: 5x2.

Domare: Alexander Österberg och Stefan Johansson.

Publik: 2 343.

Komplett matchfakta

Tabellen

BIK Karlskoga föll i förlängningen mot Södertälje trots tremålsledning

Artikeltaggar

Albin ErikssonAlbin ErikssonBIK Karlskoga A-lagDavid LindquistHockeyallsvenskanIshockeyKarl HelmerssonLars VoldenPhilip EriksénScaniarinkenSödertälje SK

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.