Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Karlstad saknar fortfarande en riktig tygaffär

Publicerad:
Insändarskribenten saknar en riktig tygaffär i Karlstad sedan Ohlssons tyger stängde sin butik i Duvanhuset.
Insändarskribenten saknar en riktig tygaffär i Karlstad sedan Ohlssons tyger stängde sin butik i Duvanhuset. Foto: Christer Wik

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Återuppliva Ohlssons Tyger.

Förra veckan såg jag från bottenvåningen i Duvanhuset att Ohlssons Tygers gamla lokal fortfarande var tom. Nu har det gått över ett år sedan Ohlssons Tyger var tvungna att lägga ner i september 2021. Hade covid-19 och för få kunder tagit knäcken på affären, så hade man kunnat beklaga förlusten och gå vidare – men så var det inte. Kommunen sa upp kontraktet för att de hade andra planer för lokalen. Det ryktades om att det skulle bli en privatskola till – vad det nu ska vara bra för!

Ohlssons Tyger låg väldigt bra till i Duvanhuset och hjälpte till att dra handel till centrum. Nu har vi ingen tygaffär i hela Karlstad, som snart kan räknas till en 100.000-stad. När jag flyttade till Karlstad 2001 fanns det tre tygaffärer. Hemtex har ett fint men begränsat urval av gardiner men inga tyger eller sybehör. Alltid är man i behov av ett blixtlås eller knappar eller band. Kommunen kommer att säga som motargument: Nej, men det finns ju tygaffärer online där man kan skicka efter tyger och sybehör. Visst finns det, men om man syr vill man ha möjlighet att känna på tygerna – känna tjockleken, kvalitén och se färgerna som alltid ter sig annorlunda än i internetkatalogen. Lägg därtill extra tid att vänta på försändelsen när man annars hade kunnat cykla eller ta bussen till centrum för att plocka precis det man vill ha. Och så ska vi inte nämna påverkan på miljön. När vi slipper skicka efter, spar vi lastbilar, fossilbränslen och avgaser. Enligt Naturskyddsföreningen kommer Karlstad kommun ganska långt ner på listan av hållbara kommuner, så här är en chans att förbättra placeringen och ryktet!

Kanske är kommunens politiker som bestämde att avsluta kontraktet med Ohlssons bara omedvetna om hur många som använder en tygaffär. Syslöjd och hemmaaktiviteter hade nått en svacka före coronan men sedan hittade många tillbaka till sin egen kreativitet när de var tvungna att stanna hemma. Olssons Tyger gjorde det möjligt för kvinnor och män att finna glädje i att sy sina egna kläder, vikingadräkter, lapptäcken, textila väggbonader och inreda bostäder. Det är kanske dags att samla alla kommunens syglada från studieförbund, kyrkor och privata grupper och visa upp vad vi kan åstadkomma för att politikerna ska förstå att vi behöver en tygaffär. Vi kan göra det hela till en utställning, förslagsvis i den tomma lokalen där Ohlssons Tyger en gång fanns, eller varför inte i Värmlands Museum. Om Kil kan ha Fårfesten så varför kan inte Karlstad ordna ”Syfesten”!

Carol Hällgren

Artikeltaggar

CoronavirusetDuvanhusetHemtexInsändareKarlstadKläderNaturskyddsföreningenTextilUtställningarVärmlands län