Hoppa till huvudinnehållet

Backar från husplanerna: ”Men jag ger inte upp”

Publicerad:
Reporter Daniel Olausson
Daniel Olausson
daniel.olausson@vf.se
Så här såg det ut i slutet på april när planerna presenterades, men eftersom ingen tecknat upp sig på någon av de planerade lägenheterna tvingas Tom Sakofall backa från planerna på nya bostäder i Sättra.
Så här såg det ut i slutet på april när planerna presenterades, men eftersom ingen tecknat upp sig på någon av de planerade lägenheterna tvingas Tom Sakofall backa från planerna på nya bostäder i Sättra. Foto: Daniel Olausson

Det blir inga nybyggda parhus i Sättra, åtminstone inte den närmsta tiden.

Byggherren har backat från sina planer.

– Men jag ger inte upp, säger Tom Sakofall på Sakofall fastigheter.

Planerna presenterades i slutet på april och hade definitivt skrivit historia – det nya seniorhuset undantaget har det inte byggts nya bostäder i Hagfors på över 40 år.

Och vi får alltså vänta ytterligare. Tom Sakofall beklagar beslutet som han tog för några veckor sedan, och som NWT var först att rapportera om.

– Jag skulle tro att det beror på att det är en ganska tuff marknad nu som påverkar oss alla, men det kan också vara så att Hagfors har lite för låga villapriser i övrigt för att det ska vara lönsamt att göra ett sådant här projekt. Säljer du din villa för strax över en miljon så kan det bli jobbigt att köpa en bostadsrätt som är lite dyrare, säger han.

– Jag trodde ändå att det skulle finnas en såpass stor målgrupp i Hagfors som kunde tänka sig den här typen av omställning, men man är nog inte riktigt redo för det än. Kanske om några år.

Svårt få intresserade att slå till

Enplanslägenheterna, upp till 16 till antalet fördelat på åtta huskroppar, skulle byggas där de tidigare arbetarbostäderna Svältahusen låg och trots ett rejält intresse för både projektet som sådant och själva bostäderna kan även mäklarna på Fastighetsbyrån vittna om svårigheter kring att omvandla intresset i ett köp.

– Det kom helt fel i tiden, säger Hans Mellquist.

– Det var prishöjningar för material, räntorna steg och så. Det är synd för läget var ju bra och vi hade i alla fall tjugo som var intresserade.

Parhusen skulle byggas i en både traditionell och modern stil, och frågan är om projektet kan genomföras om några år istället.
Parhusen skulle byggas i en både traditionell och modern stil, och frågan är om projektet kan genomföras om några år istället. Foto: Ritningshuset

Inflationen och alla frågetecken kring energipriser tidigare i höst tros också ha spelat in. Fastighetsbyrån har åter varit i kontakt med några av de mest intresserade spekulanterna.

– De tycker ju det är tråkigt att det inte blir av, säger Rebecca Mellquist.

– Vi tycker ju också det är ledsamt, men ändå fullt förståeligt med tanke på läget.

– Ja, det var ju inte alls långt ifrån heller. Om inte allt det här hade hänt så skulle det ha varit möjligt med tanke på det intresse vi hade. Det blev en allmän diskussion om det här, det livade upp, säger Hans Mellquist.

November månads bästa säljare

Idén är som sagt inte helt begravd, skulle tiderna förändras står Tom Sakofall redo att ta omtag. Men då behöver villapriserna stiga ytterligare, en utveckling som både Hans Mellquist och Rebecca Mellquist kan vittna om är på väg åt rätt håll.

Rebecca korades i november till och med till hela Fastighetsbyråns bästa småhusförsäljare – och den utveckling vi rapporterade om i slutet på sommaren har hållit i sig även över hösten.

– Den har varit riktigt bra på väg för oss de senaste två åren, konstaterar Hans Mellquist.

– Vi har ju varit med om hur den marknaden har förändrats, så det har varit en väldigt positiv utveckling, tillägger Rebecca Mellquist.

LÄS OCKSÅ:

Läs också

Artikeltaggar

Bostad och byggenBostadsrätterBostäderFastigheterFastighetsbyrånHagforsMäklareTom Sakofall

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.