Hoppa till huvudinnehållet

Närmare 170 nya bostäder ska göra Våxnäs centrum tryggare

Publicerad:
Så här skulle Våxnäs centrum kunna se ut i framtiden. Tanken är att bygga på befintliga byggnader med ett eller två våningsplan. Observera att det är en illustrationsbild och inget färdigt förslag.
Så här skulle Våxnäs centrum kunna se ut i framtiden. Tanken är att bygga på befintliga byggnader med ett eller två våningsplan. Observera att det är en illustrationsbild och inget färdigt förslag. Foto: Illustration: Beek arkitekter.

Våxnäs centrum ska få ett lyft med runt 150 till 170 bostäder, nya handelsytor och nya restauranger.

– Att blanda centrummiljön med bostäder bidrar till mer trygghet för alla som vistas där, säger David Eriksson, vd för Albér fastigheter.

Totalt beräknas investeringen gå på närmare 400 miljoner kronor

Redan när familjeföretaget köpte Våxnäs centrum våren 2019 fanns det tankar på en rejäl upprustning av centrumkärnan som såg dagens ljus 1968. Nu börjar planerna ta form. På onsdag ska politikerna i stadsbyggnadsnämnden ta ställning till den nya detaljplanen.

– Det handlar om att komplettera centrum med bostäder och nya handelsytor, sammanfattar David Eriksson.

Bröderna David och Filip Eriksson från Albér fastigheter tänker satsa stort på att rusta upp Våxnäs centrum. Dagens befintliga byggander ska byggas på med en eller två våningsplan.
Bröderna David och Filip Eriksson från Albér fastigheter tänker satsa stort på att rusta upp Våxnäs centrum. Dagens befintliga byggander ska byggas på med en eller två våningsplan. Foto: Peter Bäcker

Bostäderna är främst koncentrerade till ytan mot Hagalundsvägen som idag är parkering och återvinningscentral.

– Där kan det bli renodlade bostäder, i så fall med största sannolikhet hyreslägenheter, men det kan också bli någon form av vårdboende.

I den volymillustration som är framtagen återfinns en knapp handfull byggnader i fyra till sex våningsplan på ytan.

– Hur många lägenheter det kan bli är svårt att säga. Vi har inte börjat att rita än. Det beror på storleken på dem. Bostäderna börjar på våning två, på markplan blir det service eller handel, säger David Eriksson och uppskattar att det för hela projektet handlar om 150 till 170 nya bostäder.

Dagens parkeringsplats ska ge plats åt en handfull nya byggnader för antingen botäder eller ett vårdboende.
Dagens parkeringsplats ska ge plats åt en handfull nya byggnader för antingen botäder eller ett vårdboende. Foto: Peter Bäcker

Planen är att återvinningscentralen ska ersättas på två platser, dels vid parkeringsytan norr om Våxnäs centrum och på en yta vid Hultsbergsmotet.

Albér fastigheter vill även bygga på nuvarande centrumbyggnader med ett eller två våningsplan. Pekåsbyggnaden föreslås byggas på med två längor med radhus. Mellan längorna tänker sig Albér en grön innergård.

– Med gemensamma uteplatser.

Tvåplansbyggnaden mot Fredricelundsparken är tänkt att få två nya våningsplan. Även här är tanken att ge plats för radhus.

Vid infarten till Våxnäs centrum, där det i dag är parkering och återvinningscentral, tänker sig Albér fastigheter ett antal nya byggnader. Det kan antingen bli hyresbostäder eller ett vårdboende.
Vid infarten till Våxnäs centrum, där det i dag är parkering och återvinningscentral, tänker sig Albér fastigheter ett antal nya byggnader. Det kan antingen bli hyresbostäder eller ett vårdboende. Foto: ILLUSTRATION: Beek arkitekter

Byggnaderna med fritidsgården Västra mötesplatsen och Ica-butiken byggs samman med en övervåning för kontor och centrumändamål. I det första utkastet var tanken att ytan skulle öronmärkas för ett gym.

– Innan pandemin hade vi långt gångna samtal med en gymkedja. Nu får vi se vilken väg vi väljer att gå. Det råder ingen brist på gym i Karlstad, säger David Eriksson.

Kan det bli en restaurang?

– Absolut, det är en möjlighet. Vi vill utöka med bra restaurangkoncept.

Påbyggnaden ska mot norrsidan ges en takterrass med gröna ytor.

En del av den norra parkeringen planläggs som en bussgata. I framtiden är det meningen att snabbusslinjen ska trafikera Våxnäs centrum.

Tjänstemännen föreslår att politikerna ska göra tummen upp för projektet.

När kan det bli spade i marken?

– Vi behöver ha ett antal bitar på plats innan vi känner oss redo att starta ett nytt bygge. Vi får avvakta och se hur marknaden efterfrågar den här typen av byggen under 2023. Men så fort som rätt förutsättningar finns vill vi sätta i gång.

Albér fastigheter är mitt i projektet Bergskammen med 302 hyreslägenheter på Kasernhöjden. De första hyresgästerna flyttar in i oktober 2023. Hela projektet färdigställs försommaren 2024.

– Det återstår 18 månader innan Bergskammen är klar. Det ger oss tid att förprojektera och projektera Våxnäs centrum. Det känns som projekten skulle kunna överlappa varandra ganska bra.

David Eriksson räknar med att bostäderna, alternativt vårdboendet, mot Hagalundsvägen kommer först i tur i upprustningen.

Artikeltaggar

ÅtervinningBostad och byggenBostäderDavid ErikssonFastigheterKarlstadKasernhöjdenRadhusVåxnäs

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.