Hoppa till huvudinnehållet

Stockfallets skola kan ersättas av ett nytt vårdboende: ”Är den bästa platsen”

Publicerad:
Under 2024 ska modulerna som idag huserar Stockfallets skola bort. På platsen ska i stället ett nytt vårdboende med 72 lägenheter växa fram.
Under 2024 ska modulerna som idag huserar Stockfallets skola bort. På platsen ska i stället ett nytt vårdboende med 72 lägenheter växa fram. Foto: Tommy Andersson

Under 2024 ska modulerna till Stockfallets skola bort.

I stället planerar Karlstads kommun för ett vårdboende med 72 lägenheter.

– Vi har letat efter en tomt och bedömt att det här är den bästa platsen, säger Henrik Lander (C), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden.

Vårdboendet Gunnern på Rud, med 48 lägenheter, har sett sina bästa dagar. Teknik- och fastighetsförvaltningen vill hellre bygga nytt från grunden än att renovera byggnaden på fem våningsplan.

– Det är jättesvårt att renovera ett höghus med boende kvar i byggnaden. Att flytta dem till moduler blir heller inte bra, säger Henrik Lander.

Efter att ha tittat på flera platser, bland annat i nya området Lungvik, fastnade förvaltningen för tomten som idag huserar Stockfallets modulskola.

– Det finns redan vatten och avlopp framdraget och det ligger relativt nära Gunnern. Det är också lätt att ta sig till platsen via riksväg 63 för besökare och personal, säger Henrik Lander.

Eleverna i F-6-skolan ska flytta in i nya Stockfallets skola under 2024. Meningen var att nybygget skulle stå klart hösten 2023, men det har blivit försenat.

När eleverna lämnat modulskolan ska barackerna bort från platsen.

– Idag är tomten planlagd för handel och småindustri så ett första steg är att besluta om att begära en planändring hos stadsbyggnadsnämnden, säger Henrik Lander.

Henrik Lander (C) är ordförande i teknik- och fastighetsnämnden.
Henrik Lander (C) är ordförande i teknik- och fastighetsnämnden. Foto: Tommy Andersson

Partierna i teknik- och fastighetsnämndens arbetsutskott var i onsdags överens om tågordningen. Socialdemokraterna har annars varit tydliga med att nästa kommunala vårdboende ska byggas på Kronoparken. Men här handlar det om ett ersättningsboende förklarar Anders Tallgren (S), kommunalråd och vice ordförande i teknik- och fastighetsnämnden.

– Det här boendet får några fler platser, men i grunden ersätter det Gunnern, säger Tallgren.

Investeringspengar för vårdboendet på Stockfallet ska äskas i budgeten för 2024. Parallellt ska ytterligare ett vårdboende utredas för placering på Kronoparken. Behovet finns då demografin visar att Karlstads befolkning blir allt äldre. I den reviderade budget som det grönröda styret fick igenom i torsdags flaggas det för budgetpengar till ett boende på Kronoparken 2026.

– Lokalisering och vilken typ av boende som behövs ska professionen tycka till om. Det kan ligga i centrum eller i ett mer lantligt läge, säger Anders Tallgren.

Vårdboendet på Stockfallet är tänkt att utrustas med ett centralkök som ska klara av att tillaga 2 000 till 3 000 portioner för utkörning till andra boenden.

Artikeltaggar

Anders TallgrenBostad och byggenCenterpartietGunnernHenrik LanderKarlstads kommunKronoparkenSkolorSocialdemokraternaStockfalletStockfallets skola

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.