”Punkmorsan” peppar och provocerar: ”Får höra att det är synd om mina barn”

Publicerad:
Karlstadsbon Electric Lava får för det mesta positiva reaktioner på sin Tiktok-kanal. Men ibland trillar det in mindre trevliga kommentarer. "Det går ju inte att döma ett föräldraskap eller en person utifrån utseende. Nu känner jag mig så säker i min föräldraroll, men det var tuffare när jag var 19”, säger hon. Foto: Peter Bäcker

Hon är ung. Hon är punk. Hon är tvåbarnsmamma.

Med över 50 000 följare på sin Tiktok-kanal vill Electric Lava vara ett bevis på att det går att förändra livet – samtidigt som hon punkterar hål på fördomar.

– Jag vill bara vara en röst för att våga vara sig själv, säger den 23-åriga Karlstadsbon.

The Runaways monsterhit ”Cherrie bomb” från 1976 går på låg volym i vardagsrummet. Familjens minsting, Trixie, åtta månader, har just somnat i rummet intill.

– Jag har nog alltid känt mig lite annorlunda. När jag var åtta år visade min mamma mig Nina Hagen och berättade vilken cool tjej hon var. Då fastnade jag totalt för henne och började kolla upp mer musik och allt sådant. Sedan dess har jag väl byggt upp min egen image typ. Men musiken har alltid varit med mig och det är tack vare mamma, säger Lava.

Det började med modellbilder på Instagram, förklarar hon. Men när Lava startade Tiktok-kontot för ett och ett halvt år sedan var det betydligt fler som intresserade sig för hennes liv som heltidsstuderande småbarnsförälder och kreativa klädprojekt i enlighet med punkens ursprungliga ”gör det själv”-anda.

Men hennes alternativa stil stack i en del ögon...

– Jag trodde egentligen inte att det skulle bli någon stor grej. Jag visade hur jag gjorde i ordning mina jackor och sådär. Men när folk förstod att jag var mamma också... Då blev det reaktioner. Egentligen bara baserade på hur jag ser ut. Men det är delvis det som har blivit min grej också, att slå hål på sådana fördomar, säger hon och tillägger leende:

– Men det är ju inte jag som är stjärnan på kanalen, det är Todd.

Lava var 19 år när hon fick den numer fyraårige sonen.

– Jag tror generellt att det är mycket fördomar mot föräldrar som är unga. Har man dessutom eyeliner och lyssnar på punk och metal får man käka upp en hel del liksom. Så jag har väl hela tiden känt att jag har varit tvungen att bevisa mig lite mer än andra föräldrar.

På Tiktok belyser hon med viss ironisk svärta mammarollens snäva ramar. I den ryms varken nitade läderjackor, piercingar eller tatueringar.

– Ibland får jag höra att det är synd om mina barn som ska behöva ha en sådan mamma som jag. Nu för tiden tar jag inte åt mig så himla mycket. Jag vet ju i alla fall att Todd tycker att jag är ”cool”, och det väger tyngre. Klart att det är hemskt om folk går runt och tycker synd om mina barn, men det känner jag är lite deras problem.

Samtidigt upplever hon sig få ”99 procent kärlek”.

– Jag tror att många kanske har en viss uppfattning om mig i början, sedan förstår de att den inte stämmer. Nu känner jag mig så säker i min föräldraroll, men det var tuffare när jag var 19. Det är en helt annan grej nu när jag har fått bebis igen.

Hur tänker du kring att din son är en del i Tiktok-framgången?

– Nu är han med när han vill och på sina egna villkor, sedan får vi se hur jag tänker kring det när han blir äldre och går i skolan. Lite kul är ju att han själv inte är intresserad av punken, utan han har varit ”metalhead since birth” med Ozzy Osbourne som största idol. Jag får mycket kommentarer kring hans hår för att det är långt, men han vill verkligen ha det så.

Sonen Todd gav Lava motivation att satsa på skolan. "Jag ville så klart förmedla till honom att han ska tro på sig själv, då behövde ju jag göra detsamma”
Sonen Todd gav Lava motivation att satsa på skolan. "Jag ville så klart förmedla till honom att han ska tro på sig själv, då behövde ju jag göra detsamma” Foto: Peter Bäcker
”Drömmen är ju att jobba med unga ’by day’ och musiken ’by night’”
Electric Lava

Lava har lyckats göra en helomvändning i livet. Högstadietiden var en mörk period där hon led av mycket psykisk ohälsa.

– Jag hade självskadebeteende på alla möjliga vis och destruktiva relationer generellt. Och skolan, ja, där var jag inte över huvud taget. Jag var väldigt stökig och lärarna såg mig nog mest som ett problem, snarare än att jag kanske inte mådde så himla bra.

På sociala medier har hon också pekat på problematiken kring hur tjejer och killar med npf, neuropsykiatriska funktionsvariationer, ibland bemöts olika i skolvärlden.

Själv diagnostiserades hon med adhd vid fjorton års ålder.

– Dels kände jag mig missförstådd, att jag inte fick något riktigt gehör. På högstadiet upplevde jag väl att killar med npf blev mer förstådda i sina svårigheter. Medan tjejer med andra svårigheter kanske inte fick så anpassad skolgång som kanske hade behövts.

Det gick så pass långt att hon via socialtjänsten fick en plats på den dagliga verksamheten Fenix. Det blev början på en tvärvändning, förklarar Lava.

– Där kände jag för första gången att skolväsendet ville att det skulle gå bra för mig. På Fenix gav de inte upp om mig så lätt, även om jag testade dem extremt mycket i början. Men de trodde att det kunde gå bra för mig och fick mig att tro att jag kanske inte var så dum som jag hade fått höra av lärare. Och som jag hade intalat mig själv.

Där fick hon i stället motivation till att ta sig framåt och nå sina mål.

– När jag fick min son då blev det ännu viktigare. Jag ville så klart förmedla till honom att han ska tro på sig själv, då behövde ju jag göra detsamma.

Efter att ha läst in högstadiet genomförde hon gymnasiestudierna via komvux. Nu läser hon andra terminen på socionomprogrammet på Karlstads universitet. Något hon aldrig hade kunnat föreställa sig.

– Jag trodde inte ens att jag skulle gå gymnasiet... Nu vill jag bara vara en röst för att våga vara sig själv. Och en röst till unga om att det går att vända livet och komma dit man vill. En sådan som jag själv hade behövt när jag var yngre.

”Jag har nog inte förstått att det är så många. Det slår mig ibland när jag går ut och folk kommer fram. Men jag kan inte förstå det när jag ser siffrorna, säger Electric Lava om följarantalet på Tiktok.
”Jag har nog inte förstått att det är så många. Det slår mig ibland när jag går ut och folk kommer fram. Men jag kan inte förstå det när jag ser siffrorna, säger Electric Lava om följarantalet på Tiktok. Foto: Peter Bäcker

Och framtiden?

– Efter att ha fått den hjälp jag fick på Fenix skulle jag kanske vilja göra något liknande själv. Drömmen är ju att jobba med unga ”by day” och musiken ”by night”. Men vi får se, jag ska göra klart min utbildning först.

Men en satsning på musiken ligger desto mer i närtid. Sjunga har hon gjort sedan barnsben och i början av nästa år finns planer på att släppa egna låtar.

Att bli förälder behöver inte innebära att göra avkall på resten av sin identitet, betonar hon.

– Jag försöker verkligen hålla kvar i mina egna grejer också. Att släppa musik är en sådan sak som känns väldigt viktig för mig. När så många följer och gillar det man gör blir det också en push till att våga ta ett sådant steg. Visst kan jag inkludera mina barn i en del av mina hobbys men jag vill heller inte bara presentera mig som mamma. Jag är ju så mycket mer.

Och hennes artistnamn då?

Kort och gott blev en del av hennes persona till när hon i samband med modellandet ville ha ett ”häftigt namn”.

– Jag snodde det från min hårfärg som då hette ”electric lava”, sen blev det väl en grej. Men jag tycker faktiskt att det är rätt skönt att ha ett artistnamn.

Profil

Namn: Går under artistnamnet Electric Lava, eller Lava.

Ålder: 23 år.

Bor: I Karlstad.

Familj: Sambo och två barn på 4 år, respektive 8 månader.

Gör på fritiden: Pysslar och skejtar.

Blir glad av: Barnen.

Upprörs av: Orättvisa.

Drömgäster vid middagsbordet: Lars Lerin och Junior.

Artikeltaggar

BarnFamiljInstagramKarlstads universitetMusikNina HagenOzzy OsbournePunkThe Runaways

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare