Hoppa till huvudinnehållet

Ansträngt läge för öppenpsyk: ”Obalans mellan krav och resurser”

Publicerad:
Det har varit en tuff höst på psykiatriska öppenvårdsmottagningen i Karlstad.
Det har varit en tuff höst på psykiatriska öppenvårdsmottagningen i Karlstad. Foto: Peter Bäcker

Läget vid psykiatriska öppenvårdsmottagningen i Karlstad har varit ansträngt i höst. Inte minst så har det saknats vårdadministratörer.

– Men vi har ett antal nya administratörer på väg in nu, säger Marie Pettersson, verksamhetschef för den psykiatriska öppenvården.

Det har varit en tuff höst vid psykiatriska öppenvårdsmottagningen i Karlstad. Av 15-16 vårdadministratörstjänster har 5-6 varit vakanta, och dessutom har sjukskrivningar decimerat personalen ytterligare.

– Det påverkar diktat och så där, som inte blir skrivna i tid. Så där har vi tagit in extern skrivhjälp, säger Marie Pettersson.

Rekrytering för att fylla de vakanta tjänsterna pågår, har gett resultat och löper på.

– Två nya började i måndags, och flera är på väg in. Det kommer några till i januari och sedan ytterligare i februari, säger Marie Pettersson.

Det är inte bara på vårdadministratörerna som är för få, det fattas också ett antal sjuksköterskor, mottagningen som har hand om neuropsykiatriska utredningar och behandling samt beroendevård.

– Men det är inte jättestor brist, jag tror det handlar om två till tre stycken. Där pågår också rekrytering, säger Marie Pettersson.

Parallellt med nyrekryteringar ses det också över om bemanningen vid psykiatriska öppenmottagningen behöver utökas.

– Vi har verksamhetsanalytiker inne som hjälper oss att titta över vilket behov vi egentligen har.

Så ni skulle behöva vara fler?

– Ja, absolut. Pandemin har också bidragit till en vårdskuld i hela verksamheten som vi behöver hantera.

Känns patientsäkerheten säkrad som läget har sett ut nu?

– Det finns absolut saker som vi behöver se över vad gäller patientsäkerheten, och det har med våra arbetssätt och våra resurser att göra, till exempel behöver diktat skrivas ut i rimlig tid utifrån patientsäkerhet, säger Marie Pettersson.

Från fackligt håll delar man bilden av att psykiatriska öppenvården har för lite resurser.

– Kort sagt handlar det om en obalans mellan krav och resurser. Från vårdförbundets perspektiv så handlar det om brist för våra kompetenser, vilket får konsekvenser både för patienter och arbetsmiljön, säger Martin Larsson, Vårdförbundet Värmland.

Han vittnar om tuff arbetsmiljö för medlemmarna på psykiatriska öppenvårdsmottagningen.

– Man hanterar det på lite olika sätt. Det är allt från stressymtom till att man har skygglappar på i arbetet och har svårt att se en framtid som är hållbar.

Vad efterfrågar ni från fackets sida?

– Helst vill vi att det ska komma mer resurser. Men det som behövs är en balansering mellan krav och resurserna. Så att de som är på plats kan känna att de kan jobba kvar, göra ett gott arbete och göra de uppgifterna som de faktiskt ska, säger Martin Larsson, som påpekar att högre löner är en viktig punkt för att både behålla och få nya sjuksköterskor.

Hur har dialogen med arbetsgivaren gått?

– Jag tycker att vi har haft en god dialog på enhetsnivå, och har en samsyn om problematiken. Sedan gäller det att komma med rätt åtgärder.

Artikeltaggar

ArbeteKarlstadMarie PetterssonMartin LarssonPatientsäkerhetPsykiatriVård och omsorgVårdförbundetVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.