Hoppa till huvudinnehållet

Nytt höghusprojekt på 24 våningar: ”Det är alltid kul att utmana sig själv”

Publicerad:
Lars Brandelius, vd Lecab fastigheter, Dan Anders Persson, arkitekt Mondo, och Johan Svedlund, vd Lecabgruppen, visar upp byggplanerna för den sista byggrätten längs Tullholmsviken. Foto: Peter Bäcker

Lecab fastigheter satsar stort – och högt vid Tullholmsviken.

Ett landmärke på 24 våningar ingår i projektet med upp till 200 nya lägenheter.

– Det blir vårt största projekt hittills, säger Johan Svedlund, vd för Lecabgruppen.

Det är på gräsytan mellan Skanskas bostadsrätter och Karlstads paddlarklubbs lokaler som Lecab vill sätta ner fyra huskroppar. Ett vinkelhus längs Packhusallén, ett punkthus mot Skanskas byggnader och själva platsmarkören på 24 våningar som blir det högsta flerbostadshuset i centrala Karlstad.

– Det är alltid kul att utmana sig själv, säger Johan Svedlund och fortsätter:

– Det är inte många platser i Karlstad som tål en så hög byggnad. Utformningen av projektet har skett i samråd med Karlstads kommun. Huset ska markera att här börjar och slutar Karlstad mot Hammaröleden.

Ett landmärke på 24 våningar är det mest spektakulära i projektet.
Ett landmärke på 24 våningar är det mest spektakulära i projektet. Foto: Illustration: Mondo arkitekter

Lars Brandelius, vd för Lecab fastigheter, berättar att det redan finns en detaljplan för kvarteret från 2013 som tillåter ett kontorshus på tio våningar och garage. I och med att bullerförordningen ändrades 2017 blev det också möjligt att bygga bostäder bara ett stenkast från Hammaröleden.

Lecab fastigheter har begärt en planändring för bostäder. Totalt handlar det om 180 till 200 nya lägenheter. Stadsbyggnadsnämndens arbetsutskott skickade under onsdagen ut det nya förslaget på samråd, det första av två remissrundor.

– Det är en dubbel markanvisning. När vi har en lagakraftvunnen detaljplan, förhoppningsvis under 2023, sätter vi i gång med projektet i Väse, säger Lars Brandelius.

Lecab har redan fått bygglov för tre flerbostadshus i två våningsplan vid Storgatan i Väse. Det projektet måste enligt avtalet med Karlstads kommun slutföras innan Lecab får sätta spaden i marken på Tullholmen.

Lars Brandelius, Dan Anders Persson och Johan Svedlund visar hur det är tänkt att huskropparna ska placeras på ytan.
Lars Brandelius, Dan Anders Persson och Johan Svedlund visar hur det är tänkt att huskropparna ska placeras på ytan. Foto: Peter Bäcker

Det är oklart om de tolv lägenheterna i Väse blir bostadsrätter eller hyresrätter. Det hänger ihop med om Lecab fastigheter beviljas det statliga investeringsstödet för hyresbostäder.

– Vi har sökt investeringsstöd för alla våra tre projekt, det i Väse, här vid Tullholmsviken och för ett 40-tal lägenheter i ett åttavåningshus i Skåre centrum, säger Lars Brandelius.

Hur är tanken med upplåtelseformen för Tullholmsviken?

– Det blir nog en hybrid. Jag skulle gissa på hälften bostadsrätter och hälften hyresrätter, svarar Johan Svedlund.

Förutom höghuset tänker sig Lecab ett vinkelhus med sju våningar plus en indragen takvåning mot Packhusallén som blir åtta plus en våningar mot Hammaröleden.

– Punkthuset, på sex våningar, kommer i volym att likna grannhuset, säger Johan Svedlund.

– Vi har jobbat efter, och testat i modeller, att alla lägenheter ska ha utsikt mot vatten. Du får kvällssol längs strandpromenaden med utsikt över Tullholmsviken och Vänern, säger Lars Brandelius.

Det är Mondo arkitekter som gestaltat projektet

– Utmaningen har varit läget, att göra det bästa av situationen så att alla lägenheter ska få en utsikt och samtidigt jämka ihop kommunens och Lecabs önskemål på ett bra sätt, säger arkitekten Dan Anders Persson.

Tanken är att Lecabs projekt ska utgöra slutet på Kajpromenaden längs Tullholmsviken.
Tanken är att Lecabs projekt ska utgöra slutet på Kajpromenaden längs Tullholmsviken. Foto: ILLUSTRATION: Mondo arkitekter

Bilvägen ut mot Kanikenäset kommer att förskjutas något mot vattnet för att skapa en torgyta, där bilar, cyklar och gående ska samsas om utrymmet, som markerar en slutpunkt för Kajpromenaden.

Förslaget innehåller mellan 170 och 180 parkeringsplatser för bilar i två våningsplan, varav det ena under jord.

– Marken är lite högre här än omgivningen så det ska inte upplevas att det finns en garagevåning, säger Dan Anders Persson.

Det är inte bestämt vad det ska vara på den 24:e våningen i höghuset. Det blir inte bostäder, däremot kan det bli ett gemensamhetsutrymme.

Projektet kommer att kosta stora pengar att förverkliga. Hur mycket investeringen går på vill Johan Svedlund inte spekulera i.

– Det är ett alldeles för tidigt skede att spekulera, svarar han och tänker på det rådande världsläget med stigande inflation och kraftiga kostnadsökningar i branschen.

– Projektet kommer att knyta ihop hela Tullholmsviken på ett bra sätt, säger Johan Svedlund och pekar med handen bort Kajpromenaden och alla bostadsprojekt som sett dagens ljus de senaste åren.

När kan det bli verklighet?

– Om fem år i vår tidsplan, säg att det tar ett år innan detaljplanen blir klar, sedan ska vi bygga i Väse i ett år och så tar det tre år att färdigställa allt här, säger Johan Svedlund.

Artikeltaggar

Bostad och byggenBostadsrätterDetaljplanerHyresrätterJohan SvedlundKarlstadKarlstads kommunLägenheterLars BrandeliusLecabTullholmsvikenVäse

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.