Hoppa till huvudinnehållet

Halfvarsson på pallen – Torsbysonen utslagen i semi

Publicerad:
Calle Halfvarsson kom på tredje plats på sprinten i Beitostølen.
Calle Halfvarsson kom på tredje plats på sprinten i Beitostølen. Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Calle Halfvarsson blev trea i världscupsprinten i norska Beitostølen.

33-åringens första pallplats för skidsäsongen efter diskningen i Ruka.

– Skönt, äntligen! Efter några försök, säger han i Viaplay.

Värmlänningen Anton Persson slogs ut i semifinal och blev näst bäste svensk.

Calle Halfvarsson var en av fyra svenskar att ta sig vidare från kvalet. Oskar Svensson (8), Edvin Anger (18), och värmlänningen Anton Persson (27) lyckades också ta sig vidare till kvartsfinal. Men väl där var det Halfvarsson som imponerade mest.

33-åringen vann sin kvartsfinal men var sedan nära att ryka i semin. Efter en tät kamp fick Halfvarsson nöja sig med en tredjeplats och förlita sig på tid för att ta sig till finalen. Det skulle dock visa sig att han inte hade behövt oroa sig. Hans tid var tre sekunder snabbare än segraren i den andra semifinalens och han kunde boka in sin andra final på lika många världscupsprintar denna säsong.

"Ville mer"

Finalen var också den jämn, Halfvarsson var näst sist när den sista stigningen började, men lyckades kämpa sig upp till tredje plats.

– Det är skönt att få kliva upp på pallen. Sedan ville jag mer i dag, det kändes som att det var vinstläge i dag. det strular sig lite och sedan orkar jag inte riktigt i sista backen, säger Halfvarsson, som individuellt senast var på världscuppallen i Falun i mars, i Viaplay.

Fransmannen Richard Jouve och den italienska skrälltvåan Simone Mocellini var före denna gång. Halfvarsson medger att det är lite surt att inte få kliva allra högst upp.

– Jo men så är det. Man satsar ju på att vinna och som vi sade innan: När Klæbo är borta är det ett helt annat läge. De är vassa de här också men det är lite mer öppet när han är borta.

"Hoppas det håller i sig"

Halfvarsson tog sig till final även i Ruka, där han slutade femma, med fyra norrmän framför sig. Ett resultat han följde upp med en fjärdeplats i 10-kilometersloppet dagen efter. Det såg ut som att han skulle få kröna helgen med en pallplats, men han diskades i jaktstarten.

– Jag vet att jag har varit i bra slag tidigare, så det är bara att fortsätta träna och hoppas att det håller i sig, säger Halfvarsson.

Värmlänningen Anton Persson åkte ut i semifinal. Arkivbild.
Värmlänningen Anton Persson åkte ut i semifinal. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Persson: ”Nöjd med dagen”

Anton Persson tog sig till semifinal Beitostølen men där blev han alltså utslagen. 27-åringen från Torsby slutade på tolfte plats vilket gjorde honom till näst bäste svensk.

– I semifinalen var jag med i matchen inför sista backen där jag valde att gå i ett ytterspår och ta en liten risk för att försöka avancera. Det var nästan att det gick vägen, men jag tröttnade lite på toppen och då fick jag en dålig position inför spurten, och då var det liksom kört, säger Persson och fortsätter:

– Men jag är ändå nöjd med dagen och att det funkade så pass bra med tanke på min skada. Jag har nästan inte åkt något klassiskt sedan i Bruksvallarna och det är typ tre veckor sedan. Så jag är väldigt nöjd att det funkade i dag.

– Jag har en korsbandsskada men det är inte det som är själva problemet, eller det är en del av problemet. Det gör att jag blir ganska sliten muskulärt liksom eftersom att musklerna runt omkring får jobba ganska hårt för att hålla rätt på grejorna. Det måste jag lära mig att hantera, hur hårt jag kan belasta och så vidare. Men bara jag får några lopp nu och några veckors träning så tror jag att det kommer gå bättre och bättre.

Damernas sprint i Beitostølen vanns av Nadine Fähndrich, Schweiz, före Lotta Udnes Weng, Norge, och Johanna Matintalo, Finland. Bästa svenskor blev Johanna Hagström och Maja Dahlqvist som åkte ur redan i semifinal.

Artikeltaggar

Anton PerssonCalle HalfvarssonLängdskidåkningVärldscupen i längdskidor

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.