Hoppa till huvudinnehållet

Vass kritik mot nya sophämtningstaxor i Forshaga: ”Varför ska vi straffas?”

Publicerad:
Reporter Morgan Schmidt
Morgan Schmidt
morgan.schmidt@vf.se
Pia Sondells soptunna är för det mesta helt tom. nu reagerar hon mot de nya sophämtningstaxorna.
Pia Sondells soptunna är för det mesta helt tom. nu reagerar hon mot de nya sophämtningstaxorna. Foto: Morgan Schmidt

Från årsskiftet inför Forshaga kommun sortering av matavfall. Men den som har egen kompost får inte lägre avgifter.

Något som fått Pia Sondell i Deje att reagera.

– Jag förstår inte varför vi som redan tar ett ansvar ska straffas, säger hon.

Hos Pia Sondell är den befintliga soptunnan för det mesta tom när det är dags för tömning. Sopor har de inte mycket av i hushållet och matavfallet går rakt ned i bokashikomposten, för att sedan grävas ned i trädgården och bli jord till odlingarna.

– Det fungerar hur bra som helst. Det blir jättefin jord på nolltid och vi har inget matavfall alls längre, säger hon.

Men när Forshaga kommun nu efter årsskiftet, som en av de sista kommunerna i landet, ska börja med sortering av matavfallet så tycker Pia Sondell att hon och andra som sorterar själva drabbas av de nya taxorna.

Nya avgifter

Dels införs en ny grundavgift på 1 750 kronor per år som alla måste betala, dels måste man betala en hämtningsavgift för soporna som varierar beroende på kärlens storlek och frekvensen på hämtningen. Däremot är avgiften densamma oavsett om man bara har ett sopkärl eller om man har både det vanliga sopkärlet och den nya bruna soptunnan för matavfall.

– Vi som har hållit på med bukashi i fem år har ju inget matavfall och ändå ska vi betala samma som de som har en massa sopor. Det känns ju inte rätt, säger Pia Sondell.

Pia Sondell har inget matavfall, eftersom hon kör med bokashikompost.
Pia Sondell har inget matavfall, eftersom hon kör med bokashikompost. Foto: Morgan Schmidt

Hon skrev om saken i en lokal Facebookgrupp och fick genast medhåll från en massa människor. Något som hon ser som ett tecken på att någon på kommunen har tänkt fel.

– Vi är ju många som tar vårt ansvar och som knappt har några sopor alls och ändå måste vi betala samma grundavgifter. Den där soptunnan står för det mesta helt tom. Det känns som ett gammalt och förlegat system, säger hon.

”Straffas igen”

Ytterligare en sak som Pia Sondell har reagerat på är att hon som har egen kompost måste ansöka om tillstånd från kommunen för att slippa matavfallstunnan. Och den ansökan kostar 1 150 kronor.

– Så då straffas vi ytterligare en gång för att vi tar ett miljöansvar, säger hon.

På Forshaga kommun sitter Morgan Häggbom som teknisk chef. Han säger att han har förståelse för att folk reagerar på de nya taxorna, men menar att de är utformade för att den som sorterar mer också ska få lägre avgifter.

– Grundavgiften är densamma för alla, för den ska ju användas till att betala för bland annat återvinningscentraler, men hämtningsavgiften är lägre ju mindre hämtning man har. Sorterar man ordentligt och bara har hämtning månadsvis så får man en taxa som är 500 kronor lägre än den man har i dag, säger han.

Men hämtningstaxan är ju densamma oavsett om man har ett eller två kärl. Är inte det lite märkligt?

– Vi gör det här tillsammans med Grums och Hammarö och vi har kommit fram till att det ska vara samma avgift.

Men varför?

– Vi vill vara säkra på att vi får in matavfallet, så att man inte lägger matavfall i den andra soptunnan. Har man två tunnor så vet vi att det hamnar rätt.

Men om matavfallet används på den egna tomten så är väl det ännu bättre?

– Ja, det är klart att det är bra, men vi har ingen koll på att det verkligen görs. Därför har vi valt att inte ha olika taxor.

Men kan du förstå att det ser konstigt ut för den som redan tar ett stort miljöansvar och knappt har några sopor alls?

– Ja, det kan jag absolut, men om man har tömning en gång i månaden så blir det ändå lägre avgift än i dag. Och hör man av sig till oss så kan man få hämtning ännu mer sällan om man verkligen inte har några sopor.

Pia Sondell i Deje är dock inte helt nöjd med de svaren.

– Jag vill slippa de där avgifterna och jag funderar på att samla ihop folk för att göra en gemensam överklagan, säger hon.

Artikeltaggar

DejeForshaga kommunHus och hemMiljöTrädgårdÅtervinning

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.