Hoppa till huvudinnehållet

Anställda döms för John Walters död

Publicerad:
John Walter drunknade i Uvån i centrala Hagfors i juni 2021, efter att ha rymt från HVB-hemmet där han bodde.
John Walter drunknade i Uvån i centrala Hagfors i juni 2021, efter att ha rymt från HVB-hemmet där han bodde. Foto: Privat

I juni 2021 drunknade femårige John Walter i Uvån i centrala Hagfors efter att ha rymt från HVB-hemmet där han bodde.

Två anställda åtalades för att ha varit vållande till hans död och på tisdagen meddelades domen:

De två åtalade döms.

För knappt två månader sedan inleddes huvudförhandlingen i Värmlands tingsrätt där två före detta anställda vid HVB-hemmet Platea i Hagfors åtalas för vållande till annans död, efter att femårige John Walter smitit ut från boendet och drunknat i Uvån i juni 2021.

På tisdagen meddelades domen.

De åtalade anställda döms båda till villkorlig dom för vållande till annans död. Båda ska också betala skadestånd till John Walters föräldrar för sveda och värk.

Tingsrätten menar att de två anställda vid tillfället var oaktsamma genom att lämna pojken utan uppsikt så pass länge att han kunde avvika. De ska ha suttit i hallen utanför rummet där barnen, däribland John Walter, befann sig med en stängd dörr mellan dem och barnen.

– Bevisfrågan som tingsrätten hade var om dörren var stängd. Och tingsrätten kom fram till: Ja, dörren har varit stängd, säger Lars Holmgård, lagman vid Värmlands tingsrätt och ordförande vid förhandlingen.

Tingsrätten, menar Holmgård, har kunnat konstatera att dörren varit stängd bland annat genom vittnesmål från två andra anställda som den aktuella morgonen kommit till boendet för att påbörja sina pass.

– Båda har konstaterat att dörren varit stängd. Hur länge vet vi inte, men det är i alla fall inte enstaka sekunder kan vi konstatera. Det kanske handlar om någon minut. Och i vart fall är det tillräckligt länge för att pojken ska kunna ta sig ut genom rummet där han befann sig utan att de anställda kunde se det.

Lars Holmgård framhåller också att de anställda visste om att John Walter var ett livligt och impulsivt barn, och att de trots detta lämnade honom utan uppsikt.

– Så svaret på frågan om oaktsamhet är ”ja”, de har varit oaktsamma, säger han.

Han fortsätter:

– Den ena av de anställda hade haft en väldigt jobbig natt där hon bland annat fått följa efter den är pojken runt om i huset. Och det är fullt naturligt att hon efter den natten var trött och behövde vila och sitta ner, men tingsrätten finner att det är inte en ursäkt för att dörren skulle vara stängd. De anställda har haft mycket ansvarsfylla arbetsuppgifter. De har arbetat med barn med särskilda behov på HVB-hemmet och det måste ställas höga krav på aktsamhet där. Så slutsatsen blir att de har varit oaktsamma, och det gäller dem båda. Hade dörren varit öppen hade de sett pojken försöka ta sig ut och då hade dödsfallet kunnat undvikas.

Åklagare Stefan Wessberg är nöjd med domen, även om tingsrätten inte gick på hans linje gällande dagsböter för de dömda.

– Tingsrätten har ju dömt som jag tyckte så jag kan inte var annat än nöjd. Påföljden har ingen större betydelse för mig. Jag förstår hur tingsrätten har resonerat. Nu är det klart för mitt vidkommande och nu ligger bollen hos försvaret. Det finns ju en möjlighet att de överklagar.

Kritisk pappa

På målsägandesidan har John Walters föräldrar befunnit sig under hela rättsprocessen, en process under vilken John Walters pappa Hans-Erik Sjöholm uttryckt sig kritisk angående hela situationen kring pojkens placering och menat att åtalet mot personalen egentligen inte är någon tröst. När VF pratade med John Walters pappa Hans-Erik Sjöholm under huvudförhandlingens första dag i början av oktober uttryckte han och hans målsägandebiträde att de önskat att fler skulle ha suttit ”på de anklagades bänk”.

Försvaret har å sin sida menat att det – på grund av de brister som uppdagats i den fysiska miljön runt boendet i kombination med personalens arbetssituation – inte går att lägga ett straffrättsligt ansvar på de två anställda.

Föreståndaren beklagar

Den dåvarande föreståndaren på den nu nedlagda HVB-verksamheten ser det som bra att händelsen är rättsligt prövad.

– Det har i domen klargjorts att uppsikten har brustit vilket var barnens främsta säkerhet och skydd i verksamheten. Barnets död är en händelse som jag och övrig personal djupt beklagar, säger hon i en kort kommentar.

Lars Holmgård, lagman, chef för Värmlands tingsrätt och ordförande i förhandlingen som utrett vem som bär ansvaret för femårige John Walters död.
Lars Holmgård, lagman, chef för Värmlands tingsrätt och ordförande i förhandlingen som utrett vem som bär ansvaret för femårige John Walters död. Foto: Peter Bäcker

LÄS OCKSÅ:

Kommunals oro inför John Walter-domen: "Alltid vi som får ut för det"Sista dagen i John Walter-rättegången: ”Ansvaret kan inte hamna längst ner i hierarkin”Föreståndaren vittnade: ”Fanns flera möjligheter att kalla in hjälp”De anställda berättar: ”Det är det sista han gör, han ger mig en puss”John Walters pappa i rättssalen: ”Han ville hem”

Artikeltaggar

ÅtalBrott, lag och rättHagforsLars HolmgårdPlateaPojken och HVB-hemmetUvånVållande till annans dödVärmlands tingsrätt

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.