RÖSTA I DAG: Finaldags för Lussekatten 2022

Fritid och livsstil | Lussekatten 2022
PUBLICERAD:
Släpp allting! I dag, den 6 december, är det finaldags i VF:s tävling Lussekatten 2022.
Rösta via VF:s Facebooksida eller mejl till lussekatten@vf.se – och gör det innan kl 21.00!

Totalt var det cirka 160 av länets skönaste katter som fick sina hussar och mattar att skicka in anmälningar. Först efter svåra svettbrytningar har VF:s Lussekattjury lyckats sålla ned dem till ett finalfält på tio. Men här är de nu.

Och nu är det upp till Er, kära läsare.

KOM IHÅG: Röstningen är bara öppen i dag, den 6 december, från 9.00 till 21.00.

För att rösta går du antingen till VF:s Facebooksida och trycker gilla under din favorit, eller så skickar du ett mejl till lussekatten@vf.se där du anger kattens nummer och namn. Bara en röst per person, dock.

Vinnarkatten har ett diplom och ett presentkort på en djurbutik att se fram emot, dessutom presenteras den i ett stort segerreportage på Luciadagen.

1) Gizmo, Säffle. Denna nioåriga Burmaherre blev tidigt utdömd av dumma utställningdomare på grund av påstådd felaktig färgteckning. ”Fnys!”, hälsar Gizmo som istället satsat på hemmets uppgifter. Han har exempelvis tagit hand om 12-årige sonen i familjen som bröt båda armarna nyligen. Under flera dagar vek han knappt från grabbens sida. När hans husdjurspolare – en ödla – får mat blir han dock grymt svartsjuk. Då sätter han sig vänd mot väggen och surar.
Foto: Privat

2) Penny, Skoghall. Flytten från Stockholm till Skoghall blev tuff för denna åttaåring: en ilsken grannkatt högg henne i benet så hon inte vågade ut på månader. Sakta men säkert vande hon sig dock, och nu blir det ofta långa promenader i koppel med matte och lillhusse. Eller lek i sandlådan med rävungar på besök. Hennes sångröst är dock lite sisådär – vilket hela grannskapet får erfara när hon vill in. Särskilt om det är kallt ute. Mjaoourr!
Foto: Privat

3) Lollo, Karlstad. Lollos sju år har varit kantade av äventyr och motgångar. Hemma åker han på stryk av andra katter i kvarteret, och inte går det mycket bättre i sommarstugan i Ölme. Där attackeras han av fästingar och getingar, och en gång ett ännu värre kräk. ”Gnapp”, sa det och så hade en huggorm satt gaddarna i stackars Lollo. Det blev ilfart till djursjukhuset, men som lyckligtvis slutade det väl. Ni ser väl hur glad han ser ut?
Foto: Privat

4) Sigvard-Alfons, Arvika. Denna treåring borde egentligen heta Sickan-Houdini. Han stjäl nämligen mat på de mest fantasifulla sätt och ingen dörr håller honom instängd. En vintermorgon var det snudd på kallgrader inomhus. Jodå, ytterdörren stod på vid glänt. Han älskar också drickyoghurt och köttfärs och kattgodis. En dag när matte kom hem hade han hittat fyra tillslutna påsar inne i ett stängt skåp. Om nåt fanns kvar? Inte ett jota.
Foto: Privat

5) Siv, Torsby. Tjusiga Siv, 13 år, har som grundinställning i livet att hon ogillar allt och alla, skriver matte. Utom sexårige sonen i huset, alltså. Honom är hon väldigt mån om och skulle han göra sig illa och börja gråta är hon omedelbart på plats och tröstar. Om husse skulle råka sitta i precis rätt fåtölj går det också bra att använda honom som madrass. ”Men sitt still, göbbe!”. Fick efter elva år flytta ut på landet och fånga sin första sork. Det var inte den sista.
Foto: Privat

6) Nova, Forshaga. Veteranen i fältet, 16-årige Nova, är numera en ganska bekväm gosegris med förkärlek för att bli borstad. Men hon kan fortfarande bita ifrån om så krävs. Det är inte länge sen hon bråkade med en grävling och fångade en harunge, exempelvis. Ett litet problem: när Nova blir pömsig kan hon få för sig att ta en tupplur i bäddsoffan. Ja, ”i”. Mer än en gång har det hänt att folk nästan satt sig på henne...
Foto: Privat

7) Bella, Kristinehamn. Drygt åtta av Bellas nio liv rök i somras. Då försvann hon spårlöst och alla sökinsatser syntes förgäves. Fyra veckor senare ringde en granne, han hade hört jamanden från sitt förråd. Efter lite lock och pock kröp en mycket medtagen och mager Bella fram. Hon vägde inte ens ett kilo, men kurrade och var tillgiven. Det blev specialkur med mat och vitaminer, och i dag är hon tillbaka till sitt gamla fina jag igen. En riktig solskenshistoria!
Foto: Privat

8) Savoy, Karlstad. Redan som kattunge fick denna tvååring en bister diagnos; en sjukdom som innebär att kroppen bryter ner nervernas skyddande hölje. Hon kunde knappt gå, men medicineringen funkade tack och lov bra. Nu lever hon fullt ut – går på stan i koppel, följer med på tågresor, jagar hårsnoddar, sover helst på husse eller matte. Och badar gärna bastu! ”Därifrån får man oftast släpa ut henne”, hälsar matte.
Foto: Privat

9) Prins Elis, Hagfors. Blott 15 månader gammal har denna skogis/Main coon-mix växt till oanade proportioner. Då är det lätt hänt att blomkrukor dänger i golvet. I våras var det dock en tupplur som ställde till det. Prins Elis valde nämligen att ta den i – tvättmaskinen. Matte drog ovetande igång den och den karusellen vill inte prinsen göra om. Han blev av med klorna och fick spendera några dar på djursjukhus. Just den missen händer inte igen, lovar matte...
Foto: Privat

10) Molle, Sunne. Denne godmodige 11-åring beskrivs som smart, glupsk, väluppfostrad och karltokig. Molle har till exempel lärt sig att öppna fönster, ett trick som till och med hyresvärden imponerades av. När det vankas godis sitter han och väntar till matte säger "varsågod” innan han tar för sig. Men kommer det pöjker, då släpper han alla inlärda manér för gosfestival. De är ju för goe, pöjkera!
Foto: Privat

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.