Hoppa till huvudinnehållet

Hjälpte en bekant – får löneavdrag

Publicerad:
Myndighetens personalansvarsnämnd belägger en anställd vid kontoret i Karlstad med löneavdrag.
Myndighetens personalansvarsnämnd belägger en anställd vid kontoret i Karlstad med löneavdrag. Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Den anställde gjorde omfattande sökningar i Försäkringskassans IT-system på uppdrag av en bekant.

Det är inte tillåtet och resulterar nu i löneavdrag.

Det var i våras som det uppdagades att den anställde på Försäkringskassan i Karlstad utfört närmare 100 aktiva handlingar i myndighetens IT-system. Handlingar som personen inte hade rätt att utföra på grund av en jävssituation.

Den anställde medger i den utredning som Försäkringskassans personalansvarsnämnd genomfört att hens agerande är helt felaktigt, men att det vid tillfället inte var något som hen reflekterade över.

Personalnämnden skriver att den anställde genom sitt agerande hjälpt en bekant att få förtur i förhållande till andra kunder.

”Det strider mot objektivitetsprincipen i regeringsformen; en av den statliga värdegrundens principer. Alla kunder ska behandlas lika”.

Nämnden anser inte att felet är ringa utan att påföljden ska vara löneavdrag.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättFörsäkringskassanITKarlstadMyndigheter

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.