Hoppa till huvudinnehållet

Åter i Tre Kronor efter sex år – då tänker Ejdsell försöka locka duon till FBK

Publicerad:
Reporter Johan Ekberg
Johan Ekberg
johan.ekberg@vf.se
Victor Ejdsell får chansen i Tre Kronor för första gången sedan våren 2017, då som Bik Karlskoga-spelare.
Victor Ejdsell får chansen i Tre Kronor för första gången sedan våren 2017, då som Bik Karlskoga-spelare. Foto: JOHANNA WALLEN

Första landslagschansen på nästan sex år.

Då åker Victor Ejdsell till Schweiz för att inleda en övertalningskampanj och försöka locka hem Magnus Nygren och Jacob de la Rose till Färjestad.

– Det ska bli intressant att se hur de tycker och tänker, säger Ejdsell med ett skratt.

Istället för att som traditionen bjuder, innan Ryssland invaderade Ukraina, åka österut med landslaget i juletid väntar nu en turnering i Schweiz nästa vecka.

Och ovanligt nog krockar landskamperna med en SHL-omgång, som en del i att SHL flyttade en omgång för Svenska Ishockeyförbundets 100-årsfirande.

Av den anledningen har förbundskapten Sam Hallam byggt truppen mestadels på svenska spelare i schweiziska ligan – och maximalt tagit med en spelare från varje SHL-lag.

Från Färjestad blev det Victor Ejdsell, 27-åringen som gjorde fem landskamper men där alla kom våren 2017 efter genombrottet i Bik Karlskoga.

– Det var ett bra tag sedan, så det ska verkligen bli kul. Ett kvitto på att man har gjort något bra, säger Ejdsell som gjort 15 poäng på 23 matcher i SHL i höst.

– Att få spela för landslaget är alltid en stolthet, det är ju bara de bästa som får chansen.

Två saknas i Luleå

Uttagningen gör att Ejdsell missar nästa veckas hemmamatch mot Luleå. Norrbottningarna har ingen spelare med i Hallams trupp, men väl både Julius Honka och Juhani Tyrväinen i den finska.

– Det är såklart lite konstigt, men ibland får man se till sig själv också. Och för egen del ser jag verkligen positivt på att få komma iväg och se hur jag står mig på den nivån. Och jag tror inte vi här hemma ska behöva stå och falla med en enda spelare.

Tre Kronors trupp till Schweiz-turneringen

Målvakter: Anders Lindbäck, Brynäs, Marcus Högberg, Linköping.

Backar: Klas Dahlbeck, Davos, Oscar Fantenberg, Linköping, Henrik Tömmernes, Genève-Servette, Christian Djoos, Zug, Magnus Nygren, Davos, Viktor Lööv, Biel-Bienne, Calle Andersson, Lugano, Tim Heed, Ambrì-Piotta.

Forwards: Emil Pettersson, Timrå, Marcus Sörensen, Fribourg-Gottéron, Lucas Wallmark, ZSC Lions, Oscar Lindberg, Bern, Martin Lundberg, Växjö, Emil Heineman, Leksand, Oscar Eklind, Brynäs, Viktor Ejdsell, Färjestad, Victor Rask, Fribourg-Gottéron, Leon Bristedt, Davos, Dennis Rasmussen, Davos, Jesper Olofsson, Biel-Bienne, Jacob de la Rose, Fribourg-Gottéron, Robin Kovacs, Lausanne.

Men truppen innehåller som sagt till största del spelare hemmahörande i högstaligan i Schweiz. Där finns tidigare FBK-spelare som Calle Andersson och Jesper Olofsson, där finns en värmlänning i Henrik Tömmernes.

Inleder en kampanj

Och där finns både Magnus Nygren och Jacob de la Rose, duon som VF-sporten förra veckan avslöjade har fått besök av Rickard Wallin och båda finns på Färjestads radar inför nästa säsong.

Du låtsas att du vill ha deras autograf nu och fixar namnteckningarna?

– Haha, det vore något, skrattar Ejdsell som dock inte sticker under stol med hur gärna han skulle vilja att Wallins värvningsdubbel lyckas.

– Det är klart att båda två har gjort sina avtryck i Färjestad. Även om ”Della” bara var här en säsong tror jag alla insåg hur mycket han betyder i ett slutspel. Han kanske inte är spelaren som går in och gör 50 poäng men han bidrog med otroliga kvaliteter utöver det som behövs om man ska vinna, om man ska gå långt.

– Samma med ”Nygga” som är en fantastiskt skicklig back som bidrar något kopiöst i offensiven. Två riktigt bra kuggar som skulle vara bra för Färjestad BK och som vi alla vet har anknytning till Värmland. Alltid bra om man kan locka hem såna gubbar.

Ejdsell fortsätter:

– Nu har ”Nygga” varit där ett tag, och jag förstår att ”Della” har utgående. Jag fattar att Wallin varit där och gjort sitt. Det ska bli kul att snacka lite med dem, se vart de står.

Wallins värvningsresa: ”Två killar vi tycker om – med stark FBK-koppling”Nygren om mötet med Wallin – och framtidsplanerna: ”Det börjar bli dags”

Sam Hallam om FBK-profilerna

Magnus Nygren, 32, back

"Han har en gedigen landslagskarriär och brinner för att leverera. Han blev otroligt glad när vi ringde för att kolla läget och hur han ställde sig till landslagsspel och sa att det definitivt mycket kvar i kroppen. En härlig person på och utanför isen och kan bidra med ett jäkla skott och otroligt bra pass ur egen zon"

Jacob de la Rose, 27, center

”Han var med och vann SM-guld. Otroligt gedigen, duktig i båda ändarna och spelar för sina lagkamrater. Otroligt kul att ha Jacob med, han kommer bli en viktig del i numerärt underläge för oss i den här turneringen.”

Victor Ejdsell, 27, forward.

”Det finns olika vägar i en karriär. Victor är ytterligare ett bevis för att man inte måste vara bäst när man är 20 år. Victor utvecklats till att i dag vara väldigt, väldigt bra SHL-spelare. Han har alltid haft en skickligt i sig, trots sin storlek. Nu känns det som han hittat en bra balans i hur han skyddar pucken, är aggressiv i sin forecheck och han har ett fantastisk skott.”

Artikeltaggar

DavosFribourg-GottéronFärjestadFärjestad BK HerrJacob de la RoseLandskampMagnus NygrenRickard WallinSchweizSHLSportSvenska IshockeyförbundetTre KronorTurneringarVictor Ejdsell

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.