Hoppa till huvudinnehållet

Advokaterna besvikna: ”Som att lägga ett arbetsgivaransvar på dem”

Publicerad:
Pojkens försvinnade påkallade ett stort pådrag för drygt 1,5 år sedan innan han hittades livlös i Uvån några hundra meter från det hvb-hem han rymde från.
Pojkens försvinnade påkallade ett stort pådrag för drygt 1,5 år sedan innan han hittades livlös i Uvån några hundra meter från det hvb-hem han rymde från. Foto: Peter Bäcker

De dömda kvinnornas advokater är besvikna.

Både för sina klienters del, men också för vårdpersonal i allmänhet.

– Det blir som att lägga ett arbetsgivaransvar på dem som jobbar på golvet, säger Sofia Möller.

Sofia Möller och David Halén Lindberg har precis fått ta del av den dom som föll på tisdagsförmiddagen och ska gå igenom den tillsammans.

Men den spontana reaktionen är alltså besvikelse över att de båda kvinnorna fälls i målet. Och man köper inte riktigt den förklaring som tingsrätten lägger störst vikt vid – att personalens oaktsamhet i frågan om den stängda dörren in till de lekande barnen är av så pass grad att kvinnorna ska bedömas skyldiga för vållande till annans död.

Det var nämligen under den perioden som femårige John Walter smet ut genom altandörren för att sedan hittas livlös i Uvån några timmar senare.

– Dörren har varit stängd, det är ett faktum, men vi menar att man från åklagarens sida inte har kunnat visa att den har varit det under en längre tidsperiod. Vår uppfattning är att det har varit ett mycket kort händelseförlopp och understigande en minut i alla fall, säger David Halén Lindberg.

– Just det där är intressant, för där säger tingsrätten själv också att man inte vet hur många sekunder eller upp till en minut som det har varit stängt. Det utvecklar man inte vidare heller, tillägger Sofia Möller.

Sofia Möller företräder den ena av de två dömda kvinnorna och är besviken över den dom som presenterades tidigare på tisdagen.
Sofia Möller företräder den ena av de två dömda kvinnorna och är besviken över den dom som presenterades tidigare på tisdagen. Foto: Peter Bäcker

Hon är som sagt besviken.

– Både för klienten, och för min egen del. Och jag kan också känna besvikelse för övriga arbetstagare inom vård och omsorg, säger hon.

Hur då?

– Jag tänker i det här fallet på att det faktiskt finns allvarliga brister i säkerheten på Platea och det ska vägas in i en sådan här oaktsamhetsbedömning, och det har man inte gjort. Det blir som att lägga ett arbetsgivaransvar på dem som jobbar på golvet.

David Halén Lindberg sitter bredvid och hummar instämmande.

– Sedan måste vi också framhålla att vi precis nyligen fått ta del av domen och den behöver vi givetvis analysera noga med våra huvudmän för att fatta ett väl övervägt beslut om huruvida vi ska överklaga domen, säger han.

Artikeltaggar

ÅklagareBrott, lag och rättHagforsÖverklagandenPlateaPojken och HVB-hemmetUvånVållande till annans död

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.