Hoppa till huvudinnehållet

Trött på sill och skinka? Här serveras struts på jultallriken

Publicerad:
Reporter Kent Sjögren
Kent Sjögren
kent.sjogren@vf.se
Anastasia Yefimova, driftchef på Zanzibar hoppas att Karlstadsborna uppskattar nåt annorlunda. Hon har fixat en julmeny med struts.
Anastasia Yefimova, driftchef på Zanzibar hoppas att Karlstadsborna uppskattar nåt annorlunda. Hon har fixat en julmeny med struts. Foto: HP Skoglund

Julen väntar runt hörnet, och med det alla de förväntade svenska mattraditionerna.

På Zanzibar i Karlstad tänker man dock utanför boxen – och serverar struts på jultallriken.

Zanzibar slog upp portarna på Kungsgatan förra sommaren och har försökt introducera Karlstadsborna till afrikanskinspirerade rätter, kryddor och smaker.

Inför julen tänkte driftchefen Anastasia Yefimova – som själv har rötterna i Ukraina – att ett traditionellt svenskt julbord inte riktigt funkar. Men kanske en julmeny av lite annorlunda slag?

– Vi fick kontakt med en strutsfarmare i Dalarna, och de har skickat både ägg och kött. Struts är något som används ofta i matlagningen på olika håll i Afrika, vi har till exempel en kock från Senegal som är van att hantera strutskött.

Äggskalen ska användas på ett eller annat sätt i samband med serveringen, tänker sig Anastasia Yefimova.
Äggskalen ska användas på ett eller annat sätt i samband med serveringen, tänker sig Anastasia Yefimova. Foto: HP Skoglund

Menyn är en trerättersvariant, där förrätten är en strutstartar – alltså rått grovt malet strutskött med citron och äggula. Huvudrätten: strutsfilé med pepparsås och bakad potatis eller något annat alternativ. Till efterrätt en pannacotta smaksatt med pulver från den sötsura baobabfrukten.

För den försiktige finns dock alternativ, poängterar Anastasia Yefimova.

– Ja, om till exempel en hel familj kommer kanske alla inte vill pröva struts. Då har vi en tonfiskröra och fin kalvrätt. Men strutskött är väldigt mört och fint, lite rött och nästan helt utan kolesterol. Och väldigt gott!

Menyn är precis klar, så nu väntar Zanzibar-gänget på gästernas bokningar och reaktioner.

– Vi tänker att många kanske vill ha en omväxling från all vanlig julmat, det ska bli spännande att se hur det tas emot.

Zanzibar har specialiserat sig på rätter med afrikanskinspirerad touch. Återstår att se vad gästerna tycker om strutstema inför jul...
Zanzibar har specialiserat sig på rätter med afrikanskinspirerad touch. Återstår att se vad gästerna tycker om strutstema inför jul... Foto: HP Skoglund

Artikeltaggar

JulKarlstadKöttMat och dryckMatlagning

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.