Hoppa till huvudinnehållet

Fick igenom fria arbetsskor – oklart om det är görbart: ”Får kolla upp det”

Publicerad:
Reporter Daniel Olausson
Daniel Olausson
daniel.olausson@vf.se
Linda Johansson (S) och Socialdemokraterna hade fria arbetsskor i sitt valmanifest och hon gläds över att ha fått stöd i frågan.
Linda Johansson (S) och Socialdemokraterna hade fria arbetsskor i sitt valmanifest och hon gläds över att ha fått stöd i frågan. Foto: Daniel Olausson

Personal inom kommunens vård och omsorg, samt barnomsorg ska få arbetsskor. Det beslutade kommunfullmäktige på måndagskvällen.

Frågan är huruvida det är genomförbart.

– Vi får kolla upp det, vi ska inte sätta vår personal i en konstig situation, säger Linda Johansson (S).

Partierna i nybildade Sunnesamverkan fick visserligen igenom sin budget på sammanträdet, men det var med tre tillägg.

Bland annat då att förse omsorgspersonalen i kommunen med fria arbetsskor, enligt förslag från Socialdemokraterna. Ett förslag som gick igenom med en rösts marginal och som mottogs med applåder efter voteringen.

Med tanke på hur högt Socialdemokraterna värderat frågan i sin valrörelse är förstås toppnamnet Linda Johansson belåten.

– Det är ju ett vallöfte som vi arbetat fram tillsammans med fackliga organisationer, så det är klart att jag är otroligt nöjd med att kommunfullmäktige har beslutat att det ska införas, säger hon.

– För oss är det inte bara en fråga om arbetsmiljö, det är också en jämställdhetsfråga. Vi kan kan inte ha grupper inom offentliga verksamheter som har rätt till arbetsskor medan andra inte har det och det är i ett led i det arbetet vi verkat för i flera år. Att erbjuda fria arbetskläder fungerar ju, så nu är det dags för det här.

Det här med arbetsskor till personalen är skattetekniskt snårigt och fick tidigare i höst Munkfors kommun att backa lite i frågan.
Det här med arbetsskor till personalen är skattetekniskt snårigt och fick tidigare i höst Munkfors kommun att backa lite i frågan. Foto: Per Larsson / TT

Frågan är ju då som sagt om beslutet går att verkställa. I grannkommunen Munkfors tvingades Linda Johanssons partikollegor sätta sitt initiativ till att införa arbetsskor på paus sedan Arbetsmiljöverket i sin utredning inte kunnat slå fast att ändamålsenliga skor till personalen är att klassa som skyddsskor.

Och då börjar det bli knepigt rent skattetekniskt. Risken finns att personalen åker på en förmånsbeskattning, och den risken var man inte villig att ta i Munkfors.

– Det är lite oklart när de beskriver det här med arbetskläder, säger Linda Johansson efter att ha letat runt på Skatteverkets hemsida.

– Jag anser ju att fötterna är en lika stor del av kroppen som armar och ben och där kan man ju använda arbetskläder och vad jag har kunnat läsa på här nu så är det inte skatt på det. Men det här måste givetvis våra tjänstepersoner kolla upp mer än vad jag har gjort nu i eftermiddag.

Övriga tilläggsyrkanden som gick igenom på Sunnesamverkansbudget handlade om en utökad byapeng, samt införandet av en lokal livsmedelsförsörjningsstrategi.

LÄS OCKSÅ:

Läs också

Artikeltaggar

ArbetsmiljöverketKommunfullmäktigeLinda JohanssonMunkforsMunkfors kommunOmsorgPolitikSkatteverketSocialdemokraternaSunneSunnesamverkanVårdVård och omsorg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.