”Gagga” Hellekant har avlidit: ”Han var en Mick Jagger”

Publicerad:
Dag ”Gagga” Hellekant var tonårsidol på 1960-talet. ”Han var en väldigt uttrycksfull person”, berättar vännen Göte Fax. Foto: Privat

Dag ”Gagga” Hellekant lyckades förena sin kreativa ådra med sitt intresse för människors välmående. Som tonåring blev han känd som frontfigur i Karlstadsbandet Gaggas.

– Han var en Mick Jagger, säger den tidigare bandkamraten Christian Bruhn.

Dag Hellekant föddes i Borås men växte upp i Karlstad. Christian Bruhn träffade honom i realskolan där de spelade i samma skolorkester. Bruhn, då medlem i gruppen The Valiants, bjöd in Dag till bandet.

– Då spelade vi dansmusik. Sedan åkte Gagga över till England och bodde hos en 80-årig tant som diggade The Beatles och Rolling Stones, berättar Christian Bruhn.

Det blev starten för såväl namn- som genrebyte.

I den nya konstellationen under namnet Gaggas var Dag Hellekant sångare. 1965 och 1966 blev intensiva år för de unga medlemmarna. Förutom spelningar runtom i Värmland, Dalarna och Göteborg hann de också med att vara förband till flera namnkunniga grupper. Shanes, Tages och The Hep Stars för att nämna några.

– Vi var ju små pubertetsungar... Att föräldrarna ens släppte i väg oss. Det är nästan svårt att ta till sig i dag. Det var krig om vem som först fick upp dörren till hotellrummet och kunde ta sängen närmast telefonen, minns Christian Bruhn.

Bland bandets utgivna vinylsinglar kan nämnas ”Lucille”, ”Bright lights” och ”Keep on running” (Olga records). Samtliga släppta 1966.

– Vi blev omnämnda som ”Sveriges The Who” av en tidning. Vi var så populära att vi fick ha eskort ut från spelställena. Det var ju väldigt speciellt.

Det blev dock en kortlivad sejour i musikvärlden för de värmländska tonåringarna. Men Christian Bruhn minns sin bandkamrat som en ”fantastisk scenpersonlighet”.

– Han hade karisma och på sättet han sprang över scenen... Han var en Mick Jagger. Dessutom hade han en fantastisk röst när han tog i. Det var show alltså, det var det.

På 1970-talet var Dag Hellekant med i arrangerandet av Allemansfesten på Orrholmen.
På 1970-talet var Dag Hellekant med i arrangerandet av Allemansfesten på Orrholmen. Foto: Arkivbild/VF
”Sådant som folk håller på med nu sysslade han med långt tidigare.”
Erika Hellekant Rowe

På 1970-talet var Dag Hellekant med i uppstarten av Karlstads musikcafé. Han deltog även i arrangerandet av ”Karlstads Woodstock”, Allemansfesten på Orrholmen 1973.

I boken ”Inget är oss främmande: värmlänningar berättar” (2017) har författaren Göte Fax bland annat intervjuat Dag Hellekant. Han lärde känna Hellekant under gymnasietiden.

– Gagga sa själv att han nog hade värmländskt rekord i gymnasielinjer. Han kunde inte bestämma sig, berättar Göte Fax.

Dag Hellekant studerade vid Socialhögskolan i Göteborg, där han under tiden arbetade inom missbruksvården. Han läste också en konstnärlig utbildning vid Nyckelviksskolan i Stockholm, utbildade sig till möbelsnickare och tog senare examen som slöjdlärare. På så vis fann han ett sätt att kombinera hantverk med sitt intresse för människor.

Bland annat blev träslöjd som terapiform hans ingång i arbetet på den ungdomspsykiatriska avdelningen på S:t Görans sjukhus.

– Han var jätteengagerad i de ungdomarna, så pass att han tog privat ansvar för vissa av dem. Det, och mycket annat, gjorde honom omtyckt av många människor, säger dottern Erika Hellekant Rowe.

Något som gjorde stort avtryck på Dag Hellekant var de två åren som biståndsarbetare i Kap Verde. Det efterföljdes av ett långvarigt engagemang i den svenska vänföreningen Amigos de Cabo Verde.

Flera gånger under sitt liv tillbringade han också långa perioder i Indien. Han var väldigt andligt sökande, förklarar Erika Hellekant Rowe.

– Han jobbade på olika ashrams och mediterade flera gånger varje dag. Sådant som folk håller på med nu sysslade han med långt tidigare.

Tillbaka i Karlstad arbetade han i många år som slöjdlärare på Mariebergsskolan.

Senare i livet hade han stor glädje av en sammanslutning vänner som träffades regelbundet för att diskutera alltifrån politik till samhällsfrågor och musik. ”Gubbgruppen”, som kamraten Göte Fax beskriver den.

– Han var väldigt sjuk de sista åren men plötsligt dök han upp på en av våra träffar på biblioteket. Av någon anledning kom The Animals och deras organist Alan Price på tal. ”Honom har jag spelat med”, sa Gagga. Så han levde upp där för en timme eller så. Han var en stor personlighet... Väldigt uttrycksfull.

Efter långvarig sjukdom har Dag Hellekant avlidit i en ålder av 75 år. Han sörjes närmast av dottern Erika med familj samt systrarna Eva och Gunilla med familjer.

Artikeltaggar

Alan PriceBoråsFamiljGöteborgKarlstadMariebergsskolanMick JaggerMusikShanesThe BeatlesThe Hep StarsThe Who

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare