Hoppa till huvudinnehållet

Oskar lär ut svenska i egen podd – har lyssnare över hela världen

Publicerad:
Som egenföretagaren Oskar Nyström ofta fullt upp men podcasten ger mer än det tar i form av tid, menar han. ”Jag får jättemycket energi tillbaka genom glada, tacksamma lyssnare".
Som egenföretagaren Oskar Nyström ofta fullt upp men podcasten ger mer än det tar i form av tid, menar han. ”Jag får jättemycket energi tillbaka genom glada, tacksamma lyssnare". Foto: Henrik Bergqvist

Det ska vara lustfyllt att lära sig ett nytt språk, tycker Oskar Nyström. I podcasten ”Lätt svenska med Oskar”, förenar han inlärning med underhållning för alla som vill lära sig svenska.

– Målet med podden är ju också att man som lyssnare ska ta sig förbi den.

Hemlängtan, kaffe, drömmar, Harry Potter och att komma för sent. I de hittills 141 avsnitten, med över en miljon spelningar, delar Forshagabon Oskar Nyström med sig av egna upplevelser och tankar – med svensk kultur och språk som en röd tråd.

– Innan jag startade podden tittade jag runt lite på det som fanns då och det material jag hittade upplevde jag som ganska opersonligt. Sådant som man nog inte vill lyssna på i längden, utan där det mer handlar om att lära sig grammatiska begrepp typ, säger han och fortsätter:

– Samtidigt finns ju en jättestor förväntan på de nyanlända som kommit hit att de snabbt ska lära sig språket, ta sig ut i arbete eller börja plugga. Allt efter en ganska kort tid på SFI, där en examen ofta är helt avgörande för om man får stanna eller inte.

”När folk berättar att de har slutat lyssna på mig, då är det ju en bra sak.”
Oskar Nyström

Oskar Nyström har många strängar på sin lyra. Sedan 2018 driver han eget företag där han bland annat producerar flera stora svenska poddar, skriver musik till scenföreställningar och bearbetar ljud till filmer och ljudböcker. Han föreläser också om podcastproduktion och entreprenörskap vid Musikhögskolan Ingesund och Karlstads universitet.

Under fyra, fem år har han dessutom försökt att bemästra det japanska språket. Upplägget för ”Lätt svenska med Oskar” bygger han därför på sina egna erfarenheter av språkinlärning. Mycket med hjälp av den amerikanske lingvisten och utbildningsforskaren Stephen Krashen, och dennes teori om ”comprehensible input”.

– Han pratar om att vi tar till oss språk när ett meddelande är begripligt. Vilket jag tolkar som att vi inte tar till oss språk genom ”30 glosor tills på tisdag”... I stället gör vi det när vi förstår ett meddelande. Då kommer det så naturligt till oss att vi nästan inte ens tänker på om det är på typ tyska eller svenska.

Något man exempelvis gör genom att konsumera serier, film eller annat som man intresseras av, fast på det språk man vill lära sig, förklarar Oskar Nyström.

– Jag försöker göra podden så underhållande jag kan, men målet med den är ju också att man som lyssnare ska ta sig förbi den. Att man ska gå vidare till något annat. När folk berättar att de har slutat lyssna på mig, då är det ju en bra sak. Då har man liksom tagit examen från mig, skrattar han.

I samma anda som podcasten håller han just nu på att skriva e-boken ”Hur mår du? Jag hoppas att du mår bra”.

– Egentligen skiljer den väl sig inte så mycket från att läsa vilken blogg som helst. Men det jag gör är att tänka ett varv till. Är den här meningen för svår? Ja, då delar jag upp den.

Han har lyssnare över hela världen. Ungefär hälften befinner sig i Sverige, resten återfinns i bland annat Tyskland, Finland och USA.

– Franska Guyana ligger i bott kan jag säga, så det är väl en person där kanske.

För drygt ett år sedan flyttade Oskar Nyström (på bild tillsammans med tvillingdöttrarna Juni och Ruth) och familjen till Forshaga. ”För mig känns det viktigt att försöka bidra på något sätt i den staden och kommunen jag bor i. Jag har tankar och drömmar om att arrangera konserter eller halloweenvandringar... Who knows down the line.”
För drygt ett år sedan flyttade Oskar Nyström (på bild tillsammans med tvillingdöttrarna Juni och Ruth) och familjen till Forshaga. ”För mig känns det viktigt att försöka bidra på något sätt i den staden och kommunen jag bor i. Jag har tankar och drömmar om att arrangera konserter eller halloweenvandringar... Who knows down the line.” Foto: Privat
Oskar Nyström spelar bland annat i bandet Norrskensorkestern. ”Intresset för ljud, musik och berättande gifter sig bra i formatet podcast. Jag känner mig lyckligt lottad som får hålla på med det här”, säger han.
Oskar Nyström spelar bland annat i bandet Norrskensorkestern. ”Intresset för ljud, musik och berättande gifter sig bra i formatet podcast. Jag känner mig lyckligt lottad som får hålla på med det här”, säger han. Foto: Henrik Bergqvist

På frågan om hur han egentligen hinner menar han att insatsen i form av tid känns liten i relation till den uppskattning han får från lyssnarna.

– Det är ju det som gör att det känns värt det. Det är faktiskt många som hör av sig och berättar att de förstår mycket mer nu. Att de kan berätta sin historia, deras mål och drömmar bakom viljan att lära sig svenska. Det är jävligt rörande faktiskt. Men det händer ju också att folk hör av sig till mig med saker jag inte kan. Till exempel när personer inte har fått uppehållstillstånd. Det kan vara tufft.

Samtidigt värjer han sig inför att iklä sig någon form av godhetsmantel. Viljan, liksom förutsättningarna, för att lära sig språket kan ha olika orsaker, menar han.

– Det tycker jag borde återspeglas i det material man tar fram för att lära sig svenska. Man kan faktiskt prata om typ Playstation 5 eller väder och man kan skratta. Så fort man ska prata om integration behöver det inte alltid vara med någon sorts generös slöja över sig. Det försöker jag ha med mig.

Men han erkänner sig ändå smickrad över att hans podcast används i SFI-undervisning.

– Det är coolt tycker jag.

Oskar Nyströms språkintresse drivs av en nyfikenhet på andra kulturer och människor.

– Jag är 31 år nu och känner mig liksom lite färdig med att bara prata med människor som spelade innebandy när de var små... Nu har vi ju också ett samhälle där vi har öppnat dörrar för väldigt många nya människor, men jag upplever ändå inte att det i tillräckligt stor utsträckning bjuds in till våra föreningar, eller att man ser till att vi bor i samma områden. Man kan likna det vid att bjuda hem folk och ändå bara prata med de man redan känner.

Oavsett anledning tycker Oskar Nyström att alla borde testa att lära sig ett nytt språk.

–Man tror att slutmålet är det man siktar på, men det visar ju sig att längs med resan finns väldigt bra filmer och tv-serier, god mat och nya trevliga vänner.

Artikeltaggar

FamiljFilmerFinlandHarry PotterKarlstads universitetMusikhögskolan IngesundOskar NyströmPlaystationPodcastSamhälleSpråkTysklandUSA

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.