Hoppa till huvudinnehållet

Efter regeringsskiftet: Rekordfå nyanlända till Värmland 2023

Publicerad:
Reporter Morgan Schmidt
Morgan Schmidt
morgan.schmidt@vf.se
Färre nyanlända än på år och dag, det är följden av den nya regeringens sänkning av antalet kvotflyktingar.
Färre nyanlända än på år och dag, det är följden av den nya regeringens sänkning av antalet kvotflyktingar. Foto: Janerik Henriksson/TT

Den nyligen tillträdda regeringens beslut om att antalet kvotflyktingar ska minskas markant så blir det under 2023 ett rekordlågt mottagande av nyanlända i Värmland.

Endast 106 personer anvisas till länet.

Regeringens beslut att sätta ett tak på 900 kvotflyktingar per år har enligt Migrationsverket lett till att de har behövt revidera sina siffror när det gäller antalet nyanlända som ska anvisas till landets kommuner. Totalsiffran stannar nu på 3 300 personer för hela landet och för Värmlands del handlar det om totalt 106 personer.

Dessa kommer sedan i sin tur ska fördelas ut på de 16 kommunerna av länsstyrelsen.

– Nedskrivningen beror framför allt på beskedet att Sverige ska ta emot färre kvotflyktingar nästa år. Men en orsak är också att vi ser att färre asylsökande som beviljats uppehållstillstånd behöver anvisas jämfört med vad vi bedömde i augusti, säger Jens Carlander, expert vid Migrationsverkets Nationella operativa avdelning, i ett pressmeddelande.

Ukraina ingår inte

De 106 personerna är den lägsta siffran sedan den nya beräkningsmodellen infördes 2016. Då hade Värmland en anvisning på 509 personer, efter att under det stora flyktingåret 2015 ha haft en länssiffra på 933 personer enligt den tidigare modellen. Under 2017 anvisade 645 nyanlända till Värmland och därefter har antalet med något undantag legat relativt stabilt runt 250 personer.

Den nya rekordlåga siffran gällande nyanlända ska dock ses i skenet av att personer från Ukraina inte ingår i fördelningen, eftersom det sedan den 1 juli i år finns en ny lag som innebär att kommunerna tar över ansvaret att ordna boende åt personer från Ukraina som fått uppehållstillstånd, enligt massflyktsdirektivet.

Artikeltaggar

MigrationMigrationsverketPolitikSamhälleUkrainaUppehållstillståndVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.