Debatt: Adventshälsning – en utsträckt hand kan sprida fred och frid trots allt

Debatt
PUBLICERAD:
Snart är det andra advent.
Foto: Fredrik Sandberg / TT
Som kyrka försöker vi bidra till att göra julen till en glädjehögtid genom att bryta ofrivillig ensamhet genom att bjuda in till gemenskap och med bidrag till barnfamiljer som har det svårt ekonomiskt, skriver diakonerna i Karlstads pastorat i en adventshälsning.

Vi är inne i advent som i kristen tradition betyder ”ankomst” – en glädjefylld väntan som når sin kulmen när vi firar Jesu födelse på julafton.

För många är dock tyvärr denna advents- och jultid inte alls präglad av hoppfullhet och glädje. Snarare väntar man på en svår vinter. Det råder krig i Europa och ett tufft ekonomiskt läge pressar många med stigande inflation och höga energipriser. Den fred och frid vi förknippar med julen kan kännas avlägsen.

För människor som lever i ofrivillig ensamhet är det också svårt att glädja sig inför julen. Alla stora högtider blir en smärtsam påminnelse om den egna svåra livssituationen. Som diakoner möter vi många som har det extra svårt kring jul.

Carl ser inte fram emot ännu en ensam jul. Under nästan ett år har vi setts i kyrkan, tänt ljus och pratat. Sakta men säkert har ett förtroende byggts upp, det tar tid när grundtilliten saknas och livet har kantats av trasiga relationer.

När Carl bara var ett år begick hans mamma självmord och han lämnades till ett akutboende på barnhem. Åtskilliga familjehem har avlöst varandra tills vuxenlivet tog vid och Carl förväntades stå på egna ben. Känslan av otrygghet och ensamhet har präglat Carls liv. Missbruk, trauman och ständiga problem med myndigheter och sjukvård har satt spår och han känner en misstro mot samhällets olika instanser.

Idag är Carl 55 år och funderar till och från över om han ska orka fortsätta härda ut. Blir det någonsin bättre? Sedan en tid tillbaka har Carl börjat besöka Stadsmissionen då och då. Han känner ett litet hopp om en ny samhörighet och gemenskap, kanske kan det ändå vara värt att ge livet en chans.

Eva är en ensamstående mamma som redan lever på marginalerna och har i slutet av varje månad inte pengar till det allra nödvändigaste. Att överleva på försörjningsstöd är tufft, nu fruktar hon att det kan bli omöjligt.

Efter många år i en våldsam relation har hon drabbats av svåra depressioner som gör det svårt att arbeta. Nu hoppas hon få rehabiliteringsersättning eller annan långsiktig ekonomisk hjälp, det skulle ge viss ekonomisk förutsägbarhet. Alla behöver en trygg bas för att kunna hitta möjligheter att komma vidare i en svår situation.

Hon drömmer om att kunna gå en kortare yrkesutbildning och få möjlighet att försörja sig själv, kunna visa sina barn att det går att förändra sitt liv till det bättre.

Vi föds in i olika sammanhang och har alla olika förutsättningar i livet. Det som är en självklar rättighet för en person kan upplevas som något ouppnåeligt för en annan. Men vi är alla människor med samma längtan efter trygghet, kärlek och glädje. I juletid påminns vi om det glädjebudskap som vi önskar ska omfatta alla människor under årets alla dagar.

Vägen till förverkligande av detta budskap går genom varje människas hjärta. Ingen gest av omtanke är för liten eller bortkastad. Vi får ständigt nya möjligheter att göra något gott för en medmänniska. Ett leende, några vänliga ord eller annan omsorg och omtanke betyder verkligen något. För en person som lever i utsatthet kan det till synes oviktiga vara livräddande.

Som kyrka försöker vi bidra till att göra julen till en glädjehögtid genom arbetet med Julänglarna som ger bidrag till barnfamiljer som har det svårt ekonomiskt. För att bryta den ofrivilliga ensamheten under julhelgen finns möjlighet att fira jul tillsammans med andra på Stadsmissionen i Karlstad samt i Västerstrandskyrkan (se Karlstads pastorats hemsida) - utöver alla gudstjänster i våra kyrkor dit alla är varmt välkomna.

Karlstads pastorat ger varje år ut en alternativ adventskalender och temat i år är ”Fred & frid”. Den uppmuntrar dig till att sätta av en stund varje dag fram till jul för att skapa mer frid i ditt sinne samt sprida fred och kärlek i din omvärld. (Finns också på hemsidan).

En välsignad och fridfull Jul önskar,

Diakonerna i Karlstads pastorat genom Maria Stade

(Carl och Eva heter egentligen något annat och deras berättelser har ändrats så att de inte kan kännas igen.)

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.