Hoppa till huvudinnehållet

Torin vill ha svar om elprisstöd: ”Säger man en sak byggs det upp en förväntan”

Publicerad:
Oppositionsrådet Alexander Torin (M) undrar om Socialdemokraterna och Linda Larsson (S), som är kommunstyrelsens ordförande, kommer att gå vidare med förslaget om ett lokalt elprisstöd.
Oppositionsrådet Alexander Torin (M) undrar om Socialdemokraterna och Linda Larsson (S), som är kommunstyrelsens ordförande, kommer att gå vidare med förslaget om ett lokalt elprisstöd. Foto: HP Skoglund

Blir det något lokalt elprisstöd i Karlstad?

Det frågar sig oppositionsrådet Alexander Torin (M) med adress Socialdemokraterna.

– Säger man en sak före valet så byggs det upp en förväntan att man ska göra något, anser han.

– Först behöver vi se hur den nationella kompensationen faller ut, svarar Linda Larsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

LEDARE: Torin (M) vill lägga regeringens misslyckande på sossarna

De båda partiföreträdarna drabbar samman i en debatt på kommunfullmäktige nästa torsdag. Det med anledning av den interpellation som Alexander Torin lämnade in på fullmäktige i november. Där skriver han: ”Socialdemokraterna sade under valrörelsen att man ville titta på en lokal elpriskompensation. Kommer det att tittas på detta och i så fall när?”

Alexander Torin säger att han inte är emot att titta på hur kommunen skulle kunna kompensera invånarna för den senaste tidens kostnadsökningar, där elräkningen sticker ut.

– Men vi i oppositionen gick inte ut med något om elpriskompensation före valet för att vi tror att det är ganska svårt att genomföra. Det är nog fullt av juridiska svårigheter. Alla Karlstadsbor är inte kunder hos Karlstads energi, men alla Karlstadsbor äger i förlängningen bolaget, säger Torin.

Grundtanken i Socialdemokraternas förslag var nämligen att de vinster som det kommunala energibolaget just nu genererar mer ska komma kunderna tillgodo.

– Min intention med förslaget var att möta den oro som vi upplevde att väldigt många Karlstadsbor kände när man såg att energiräkningarna stack i väg samtidigt som Karlstads energi gjorde vinster, säger Linda Larsson.

Enligt delårsbokslutet från i augusti beräknas Karlstads energi göra en vinst på 163 miljoner under 2022, detta trots elhandeln går mot ett stort minus. Helårsprognosen är 56 miljoner.

– I det läget sade jag att vi är beredda att titta på någon form av kompensation. I dagsläget vet vi inte om det är juridiskt möjligt eller hur en sådan konstruktion skulle se ut, säger Larsson.

Framför allt vill hon avvakta utvecklingen av det nationella stödet.

– Vi tycker inte att man ska kunna bli kompenserad flera gånger.

Enligt regeringens pressträff tidigare i veckan ska de första utbetalningarna till hushållen ske i februari. Stödet till företagen lär däremot dröja.

På torsdagens fullmäktige förväntas Karlstads grönröda styres budget för 2023 antas. I den ingår utdelningar från de kommunala bolagen, däribland Karlstads energi, för att täcka kostnaderna för driften av de nya idrottsarenorna. Det är en blocköverskridande överenskommelse påminner Linda Larsson.

– När vi nu ser att Karlstads energi går med överskott skulle vi kunna ta ut en större utdelning, men vi valde att lämna den dörren öppen i den reviderade budgeten.

Om det sker ett framtida uttag anser Linda Larsson att pengarna ska öronmärkas.

– Utan att föregå något tror jag inte Karlstadsborna ska förvänta sig att få lika mycket. Dels är överskottet genererat av Karlstads energis kunder, dels har vi en inriktning i vår reviderade budget att medel ska gå till de hushåll som har det allra tuffast, säger hon.

Artikeltaggar

Alexander TorinBudgetarEkonomiHushållKarlstadKommunfullmäktigeLinda LarssonSocialdemokraterna

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.