Hoppa till huvudinnehållet

LEDARE: Torin (M) vill lägga regeringens misslyckande på sossarna

Publicerad:
Alexander Torin (M) tillsammans med killen som FAKTISKT utlovade ett elprisstöd i valrörelsen, Ulf Kristersson.
Alexander Torin (M) tillsammans med killen som FAKTISKT utlovade ett elprisstöd i valrörelsen, Ulf Kristersson. Foto: HP Skoglund

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje. VF delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.

Detta kan vara det roligaste politiska utspelet under hela året. Jag kan inte sluta fnittra åt hur underhållande fräckt Torin försöker förskjuta regeringens misslyckande på Linda Larsson (S).

Torin vill ha svar om elprisstöd: ”Säger man en sak byggs det upp en förväntan”

”Säger man en sak byggs det upp en förväntan”, säger det moderata oppositionsrådet i Karlstad om att Linda Larsson (S) i valrörelsen luftade ett förslag om ett lokalt elprisstöd.

En moderat politiker som ska försöka läxa upp en socialdemokratisk politiker om hur man inte ska lova något i en valrörelse utan att leverera. Till på köpet i fråga om ett elprisstöd!

Torin hoppas uppenbarligen att Karlstadsbor, ilskna över det uteblivna högkostnadsskyddet för höga elpriser som regeringen utlovat, ska vända sin ilska mot den lokala socialdemokratiska politikern som i valrörelsen sade sig vilja ”titta på” en lokal elpriskompensation. Detta med tanke på att det kommunala elbolaget gör stora vinster på det höga elpriset.

Borde Larsson kanske ha låtit bli att ens svepande prata om elprisstöd i valrörelsen? Precis som den nya regeringspartierna borde ha gjort istället för att lova grejer utan att tydligen ha någon koll på hur ett sånt stöd skulle kunna utformas? Visst.

Skillnaden mellan Larsson och regeringen är i alla fall att hon inte utställde något skarpt vallöfte med ett slutdatum som varenda svensk nu kan upprepa ur minnet. Hur många Karlstadbor, förutom Torin då, uppfattade ens Larssons kommentar i valrörelsen? Hur många uppfattade det därtill som ett löfte?

Det hade varit vettigare om Larsson nöjt sig med att försäkra kommunmedborgarna om att ett eventuellt större uttag från elbolaget till kommunen ska användas på ett sätt som kommer kommunens mest utsatta medborgare till del. Alltså precis vad hon säger i dag.

Det är begripligt att kommunpolitikerna nu när både kommunmedborgare och de lokala företagen blir blåsta av regeringen, vill träda in med lokalt stöd.

Faller lokala elberoende företag under tiden det tar att först få ut den retroaktiva ersättningen och sen för att få ett nytt elprisstöd på plats för denna vinters höga elkostnader – ja då blir det kommunen som riskerar få betala ändå. Precis som för familjer som inte klarar julens elräkning.

Artikeltaggar

Alexander TorinElEnergiKarlstadKommunpolitikLedareLinda LarssonModeraternaPolitiska system och ideologierSocialdemokraterna