Hoppa till huvudinnehållet

Stort intresse för träprojekt: ”Vi har ett studiebesök i veckan”

Publicerad:
Sara Eriksson, projektchef NCC, Calle Lorentzon, platschef NCC, och Mikael Alpmyr, projektledare KBAB, tittar till de träbalkar och träpelare som håller samman flerbostadshuset på Hagaborg.
Sara Eriksson, projektchef NCC, Calle Lorentzon, platschef NCC, och Mikael Alpmyr, projektledare KBAB, tittar till de träbalkar och träpelare som håller samman flerbostadshuset på Hagaborg. Foto: Tommy Andersson

KBAB:s träprojekt på Hagaborg med en förskola och 78 hyreslägenheter väcker uppmärksamhet.

Inte minst på sociala medier.

– Vi har även ett studiebesök i veckan, säger Sara Eriksson, projektchef på entreprenören NCC Building.

Under väderskydd håller de två punkthusen med en förskola på att växa fram granne med Hagaborgsskolan. Bostadsprojektet är det första som det kommunala bostadsbolaget bygger med en träkonstruktion.

– Det är en trästomme med en stabiliserande betongkärna, förtydligar Sara Eriksson.

Det är trapphusen som gjuts i betong och det första våningsplanet i huset med åtta våningar samt förskolan som sitter ihop med byggnaden på sju våningar.

Hur träpelarna, som mäter 18 respektive 26 meter, och träbalkarna i limträ fogas samman med trapphusen i betong röner intresse i branschen.

– Vi har haft besök från konkurrenter som undrar hur vi löst vissa tekniska frågor, säger Sara Eriksson.

Sara Eriksson lutar sig mot en av de träpelare som mäter 18 respektive 26 meter i träkonstruktionen.
Sara Eriksson lutar sig mot en av de träpelare som mäter 18 respektive 26 meter i träkonstruktionen. Foto: Tommy Andersson

Hon berättar att den introduktionsfilm om projektet som i somras lades ut på företagets sociala medier är den mest klickade under året.

– Då pratar vi om NCC Building och hela Sverige.

Platschefen Calle Lorentzon från NCC berättade på onsdagens pressträff om projektet som omfattar två punkthus och en förskola i trä. Sara Eriksson är projektchef på NCC och Mikael Alpmyr projektledare på Karlstads bostads AB.
Platschefen Calle Lorentzon från NCC berättade på onsdagens pressträff om projektet som omfattar två punkthus och en förskola i trä. Sara Eriksson är projektchef på NCC och Mikael Alpmyr projektledare på Karlstads bostads AB. Foto: Tommy Andersson

De första bostäderna färdigställs i oktober 2023. Det är byggnaden med 29 lägenheter och två våningsplan förskola i botten. Det andra punkthuset, med 49 lägenheter, dröjer till januari 2024.

– Det beror till en del på leveransbekymmer, säger Calle Lorentzon, platschef på NCC.

Lägenheterna varierar från ettor på 39 kvadratmeter upp till den största fyrarummaren på 92 kvadratmeter.

– Lägenheterna högst upp, en fyra och två treor, byggs med takterrasser. Lägenheten med fyra rum får en egen terrass från hussida till hussida, säger Calle Lorentzon.

Nya Hagaborgs förskola invigs hösten 2023.
Nya Hagaborgs förskola invigs hösten 2023. Foto: Tommy Andersson

De första barnen i nya Hagaborgs förskola väntas till hösten 2023. Det byggs för åtta avdelningar med 15 barn i varje.

Modulerna som i dag används som evakueringsförskola för fem avdelningar kommer att stå kvar i nästan tio år till. Behovet av platser bedöms vara så stort.

– Det är en utmaning att bygga med en förskola, en skola, ett trygghetsboende och en bostadsrättsförening på vardera sida, men det har gått bra, säger Calle Lorentzon

Artikeltaggar

Bostad och byggenFörskolorHagaborgsskolanKarlstadKBABLägenheterMikael AlpmyrNCCSara ErikssonSkola och utbildning

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.