Hoppa till huvudinnehållet

Utredning klar – skolrenovering tros kosta kvarts miljard: ”Man blir bekymrad”

Publicerad:
De olika kostnadsförslagen må vara ytterst preliminära, men med summor runt en kvarts miljard kronor för att antingen renovera Kyrkhedens skola eller bygga en helt ny ser Boo Westlund (OR) att det lär bli utmanande. Foto: Daniel Olausson

En total ombyggnad, rivning och nybyggnad eller något däremellan för kostnader runt en kvarts miljard kronor.

Utredningen om renoveringsbehoven på Kyrkhedens skola är klar – nu är det upp till politiken.

– Dyrt, men i grunden också nödvändigt, säger Boo Westlund (OR), ordförande i barn- och bildningsutskottet.

Att skolan, byggd på 1950-talet, är stora behov av både renovering och uppgradering slår utredaren tidigt fast. I det 15-sidiga dokumentet redogör sedan utredaren, Hagforsbaserade Ahlstedt & Ahlstedt AB, för möjliga alternativ och landar till slut i fyra till antalet.

Och även om siffrorna må vara högst preliminära, särskilt med tanke på alla möjliga omvärldsfaktorer, så presenteras också kostnadsförslag för respektive alternativ.

Med en nybyggnation på skolans nuvarande plats som det mest kostnadseffektiva – även om investeringskostnaden skulle kunna landa på i häradet 236 miljoner kronor, exklusive kostnader för rivning och tillfälliga lokaler under byggtiden. Den skulle å andra sidan ge betydligt lägre driftkostnader – ungefärligt 325 000 kronor per år, att jämföra med 594 000 kronor för en ren ombyggnation.

Flera element

En total ombyggnation innehåller ett flertal element. Förutom fasader, fönster, produktionskök och tillbyggnader finns en hel del som behöver göras för att förse verksamheten med ändamålsenliga lokaler. Enligt utredningen är detta alternativ något som skolverksamheten ställer sig positiv till och här skulle investeringskostnaden grovt uppskattat landa på 231 miljoner kronor.

Två andra alternativ presenteras. Dels en nybyggnad på annan plats än den nuvarande, förslagsvis strax sydväst om nuvarande skolgård, och i samma storlek som dagens skola till en kostnad på 308 miljoner kronor exklusive mark.

Kyrkhedens skola byggdes på 1950-talet och är i stora behov av både renovering och modernisering.
Kyrkhedens skola byggdes på 1950-talet och är i stora behov av både renovering och modernisering. Foto: Daniel Olausson

Samt att man bygger om delar av skolan och nybygger det så kallade hus C, den byggnad med störst renoveringsbehov, till en föreslagen prislapp på 257 miljoner kronor.

Stora summor

Preliminära kostnader eller inte – det är stora summor och ett stort projekt för en kommun som redan har stora investeringar framför sig.

– Vi får se hur vi kan hantera det, men det är klart att man blir bekymrad över allt vi har framför oss med teknikhuset som också blir dyrt, så det här blir ju som nästa stora tegelsten i de byggen vi håller på med. Det kan också finnas en maxgräns för vad vi orkar med också, så det här innebär att vi definitivt får prioritera bland investeringarna. Men för mig är Kyrkhedens skola extremt viktig, säger Boo Westlund.

Ja, när skulle ni kunna få med det här i era planer?

– Det är det vi får processa, vi har ju inte egen majoritet heller så vi måste söka stöd för det oavsett. Vi får se över de olika alternativen och ett av dem är ju att renovera i etapper.

– Men det är spännande samtidigt, vi vill ju utveckla kommunen. Sedan måste vi också välja vad vi klarar av och i vilken prioritetsordning, och det är det som politik går ut på.

Artikeltaggar

Boo WestlundBostad och byggenEkshäradInvesteringarKyrkhedens skolaOberoende realisterRenoveringarSkola och utbildningSkolorUtredningar

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.