Hoppa till huvudinnehållet

Trähus först i tur: ”Blir första sjukhusbyggnaden i Sverige med en trästomme”

Publicerad:
Så är det tänkt att mottagningshuset ska se ut när det färdigställs under 2026. Byggnaden placeras bakom Patienthotellet längs Rosenborgsgatan.
Så är det tänkt att mottagningshuset ska se ut när det färdigställs under 2026. Byggnaden placeras bakom Patienthotellet längs Rosenborgsgatan. Foto: Illustration: White arkitekter

Värmland är ett skogslän. Det vill Region Värmland ta tillvara i nya CSK-bygget där mottagningshuset byggs i trä.

– Såvitt vi vet blir det den första sjukhusbyggnaden i Sverige med en trästomme, säger regionrådet Erik Evestam (C).

Beslutet att bygga i trä klubbades av politikerna i regionstyrelsen under tisdagens sammanträde.

– Det är en kombination av att vi är i framkant i utvecklingen, men det är också en investering för en bra arbetsmiljö både under byggtiden och därefter, säger Erik Evestam.

Han betonar att beslutet gäller för mottagningshuset, som blir den första av fyra nya byggnader (inklusive ett parkeringshus) i jätteprojektet som beräknas vara färdigställt 2036. Ett nytt entréhus och en ny akutbyggnad ingår i framtidsplanen för Centralsjukhuset i Karlstad.

– Det ställs speciella krav för sjukhusbyggnader, det måste vi hela tiden ha med oss, svarar Erik Evestam på frågan om det planeras för fler byggnader med en trästomme.

– Mottagningshuset är inte en lika högteknologisk byggnad som ett akuthus, därav att det lämpar sig för en träkonstruktion, säger Åsa Johansson (S), ordförande i regionstyrelsen.

Regionens fastighetschef Annette Andersson berättar att det inte är praktiskt möjligt att bygga det nya akuthuset med en trästomme.

– Vi får inte samma stabilitet med trä och då går det till exempel inte att placera tunga röntgenapparater i ett sånt hus, säger hon.

Hon passar på frågan hur planen är för entréhuset.

– Det huset ligger långt fram i tiden, säger hon.

Entréhuset har tänkt byggstart 2032. Om tidsplanen håller blir det spade i marken för mottagningshuset under 2024. Andra eller tredje kvartalet 2026 ska huset som uppförs bakom Patienthotellet stå klart.

– När vi går vidare med akuthuset måste ett antal byggnader rivas som inte är tomma. Då behöver vi mottagningshuset som en evakueringsbyggnad, säger Annette Andersson.

Att mottagningshuset byggs med trästomme kommer att synas i entrén och i gestaltningen inomhus, däremot inte på fasaden som föreslås få återvunnet tegel för att smälta in med övriga byggnader. Det har också med brandsäkerheten att göra.

– Teoretiskt kan en träfasad börja att brinna. Vi kommer även att klä in själva trästommen med gipsskivor, det har också med brandkraven att göra.

I och med att mottagningshuset byggs under väderskydd kortas byggtiden med cirka tre månader.

– Arbetsmiljön blir bättre, man måste till exempel inte börja arbetsdagen med att skotta snö. Sedan kan man arbeta med en annan turordning. Med vanliga hus behöver man få taket på plats innan man börjar med fuktkänsliga saker, säger Annette Andersson.

Att bygga i trä brukar vara dyrare än stål och betong. Så även den här gången. Enligt kalkylen handlar det om upp till 25 miljoner kronor.

– Att det skulle kunna bli trästomme finns med i den totala kalkylen så projektet blir inte dyrare av det här beslutet, säger Erik Evestam.

Artikeltaggar

Annette AnderssonArbetsmiljöCenterpartietCentralsjukhuset i KarlstadEkonomiErik EvestamFastigheterInvesteringarKarlstadRegion VärmlandSnöVäder

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.