Hoppa till huvudinnehållet

Mona Brorsson: ”Faktiskt ganska nöjd”

Publicerad:

Värmländskan Mona Brorsson.
Värmländskan Mona Brorsson. Foto: Christine Olsson/TT

Mona Brorsson kom på 16:e plats i IBU-cupens jaktstart.

– Jag är faktiskt ganska nöjd med det jag gjorde i dag, säger hon.

Brorsson slog till med femteplats: Skönt att få den här starten”

32-åriga värmländskan Mona Brorsson drabbades av en långvarig förkylning och petades ur Sveriges världscuptrupp vilket gör att hon den här veckan tävlar i IBU-cupen i Idre fjäll.

Där fick hon en fin start i tisdagens sprint med en femteplats och fullt skytte. Ett resultat som gjorde att Brorsson i dagens jaktstart startade 36,6 sekunder bakom sprintvinnaren Marthe Kråkstad Johansen från Norge.

Brorssons sköt sammanlagt tre bom (1+1+1+0) och hon avslutade alltså med fullt i det sista stående. Insatsen gav henne en 16:e plats, 2.04,8 efter Kråkstad Johansen som segrade igen.

– Det är såklart inte den här nivån som jag vill prestera på resultatmässigt. Men jag försöker se bortom det och se till var jag befinner mig rent fysiskt och jag försöker ta med mig de positiva delarna från loppet, säger Mona Brorsson:

– När man tittar på mitt lopp med tider och så vidare kan man nog lätt tänka att ”oj, det här var inte bra”. Men jag är faktiskt ganska nöjd med det jag gjorde i dag. På något sätt är det där jag befinner mig nu och jag visste att det skulle vara tufft att tävla i dag eftersom det var svårt att återhämta sig från gårdagens sprint. Det är en liten chock för kroppen att tävla och det är lite eftersläpning när man inte är i så bra form.

Brorsson fortsätter:

– Så jag visste som sagt att det skulle bli tufft i dag men jag hade en väldigt tydlig plan som jag följde och den handlade inte så mycket om placeringar utan mycket om en känsla och att försöka pressa kroppen.

– På sista varvet gick jag ut väldigt hårt i början vilket inte är så taktiskt smart men jag ville göra det för att verkligen pressa kroppen och känna på den där mjölksyran och få mycket mjölksyra. Jag tror att jag verkligen behöver jobbiga tävlingar och bli van med det. Men det kanske inte var det bästa taktiskt som sagt, men det var inte heller riktigt målet med den här tävlingen. Nu försöker jag göra saker som är bra för formen, på både kort och lång sikt såklart, men just i dag gjorde det ingen större skillnad om jag kom 14, 15 eller 16 och då kan man göra ett sådant val.

– Mitt skytte känns väldigt mycket bättre än för ett par veckor sedan då jag verkligen slet med att skjuta vid hög belastning. Det känns som det har blivit 1 000 gånger bättre.

Nilsson blev 34:a

Värmländskan Emma Nilsson kom på 27:e plats i sprinten och hon hade således ett svårt utgångsläge i jaktstarten när hon gick ut 1.45,9 bakom Kråkstad Johansen. Nilsson sköt totalt fem bom (1+1+1+2) och slutade 34:a, 3.38,7 bakom ettan.

Andraplatsen i jaktstarten gick till Gilonne Guigonnat från Frankrike och trea blev tyskan Marion Wiesensarter. Tilda Johansson blev bästa svenska med en fjärdeplats.

Nästa lopp för Nilsson och Brorsson är IBU-cupens distanslopp 15 km på lördag.

Artikeltaggar

Emma NilssonIBU-cupenIdreMona BrorssonSkidskytte

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.