Hoppa till huvudinnehållet

Avtal tecknat om kraftstationen i Deje: ”Tvingade att skriva på”

Publicerad:
Kulturverksamheten i Gamla kraftstationen i Deje kommer att kunna drivas vidare. Det blir kontentan av hyresavtalet som nu accepterats av alla parter.
Kulturverksamheten i Gamla kraftstationen i Deje kommer att kunna drivas vidare. Det blir kontentan av hyresavtalet som nu accepterats av alla parter. Foto: Lena Richardson

På onsdagen blev det till slut klart med ett nytt hyresavtal för Gamla kraftstationen i Deje. Men i kulturföreningen jublas det inte.

– Vi blev i princip tvingade att skriva på, säger Linn Sönstebö Mossberg.

VF har vid flera tillfällen skrivit om turerna som uppstod inför att det gamla avtalet skulle löpa ut 31 oktober i år. Fortum aviserade då om en rejäl hyreshöjning: från 32 000 till 167 000 kronor per år.

För den ideella kulturföreningen Gamla kraftstationen, som de senaste åren byggt upp en blomstrande kulturarena i lokalerna, var det dock otänkbart. Forshaga kommun som stått som hyresgäst och i sin tur vidareuthyrt lokalerna till föreningen, har därför försökt förhandla fram en lösning som alla kan acceptera.

Och på onsdagseftermiddagen skickade kommunen ut ett pressmeddelande om att ett 15-årsavtal undertecknats av alla inblandade.

– Jag är glad att vi har ett nytt hyresavtal som säkrar en av kommunens viktiga mötesplatser, säger Claes Havimäki, kultur- och fritidschef i Forshaga kommun.

Frågan är dock om det blir så i realiteten. Enligt Linn Sönstebö Mossberg i kulturföreningen fick föreningen i princip ett ultimatum:

– Ja, vi fick veta att om vi inte undertecknade senast 30 november skulle möjligheten att få verksamhetsstöd frysa inne. Då hade det varit helt omöjligt att driva vidare. Så man kan absolut säga att vi blev tvingade att skriva på ett mycket, mycket sämre avtal än det vi haft. Femdubbel kostnad och dessutom kommer det på sikt att vara en kallhyra, eftersom Fortum avvecklar uppvärmningen med spillvärme.

Linn Sönstebö Mossberg menar att den utdragna avtalsprocessen innebar att 2022 blev ett rejält förlustår, eftersom de bara kunde hålla öppet tre månader istället för åtta. De har heller inte kunnat söka andra bidrag under den oklara tiden.

– Vi brinner ju för den här verksamheten, men jag kan ärligt säga att gränsen för vad man orkar med egentligen nåddes för länge sen. Många i föreningen mår jättedåligt. Vi vill fortsätta och ska sätta oss ned och gå igenom allt, så får vi se var vi landar.

Halv miljon extra i stöd till föreningarnaProcessen fortsätter – kommunen lämnar inga garantier om Gamla kraftstationenDärför femdubblar Fortum hyran för kraftstationen: ”Behöver titta på bakgrunden”Ödesdygn i Deje: ”Fortum och kommunen har drivit oss till vansinne”

Artikeltaggar

AvtalDejeForshaga kommunFortumKulturNöje/Kultur

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.