Replik: Minskad efterfrågan på kontanter

Insändare
PUBLICERAD:
Det minskade antalet bankomater i landet beror på att fler väljer att betala digitalt.
Foto: isabell Höjman/TT
Svar till signaturen ”Plötsligt händer det”, i VF den 28 november.

Insändaren i Värmlands Folkblad, är kritisk till att Bankomats automat på Centralsjukhuset i Karlstad har stängs ner. Vi beklagar verkligen om nedstängningen av automaten orsakar problem för sjukhusets besökare och anställda.

Att Bankomat tar bort just denna automat är en del av en större utveckling där vi minskar antalet automater i hela Sverige. Bakgrunden är att allt fler människor allt oftare väljer att betala digitalt i stället för med kontanter. När efterfrågan på kontanter minskar anpassar vi vår service utifrån det.

Vi tittar på behoven runt om i landet och gör en samlad bedömning av vilka automater vi ska ha kvar och vilka vi ska ta bort. Viktiga faktorer i den prioriteringen är hur mycket automaterna används och hur långt det är till andra automater i området. Tyvärr är just den här automaten en av de automater vi nu tar bort.

Vi på Bankomat tycker det är viktigt att det ska finnas en fungerande kontanthantering i samhället, inte minst för människor i digitalt utanförskap och för samhällets krisberedskap. Därför arbetar vi aktivt för att staten ska ta ett större ansvar för kontanthanteringen.

Johan Nilsson

Kund- och marknadschef, Bankomat AB

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.