Insändare: Välj veganskt för människans skull

Insändare
PUBLICERAD:
Alltför stor andel av odlingsmarker används till att odla foder till djur, i stället för mat direkt till människor, anser insändarskribenten.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Många har blivit veganer och vegetarianer av medkänsla med djuren som utnyttjas, lider och dödas i djurfabrikerna. Men nu finns ännu ett argument: att bli vegan för människornas skull.

Pandemi och krig har visat oss hur osäker matförsörjningen kan vara. Sverige är ett resursstarkt land som inte drabbats av större brist på livsmedel, även om priserna ökat. Men vad händer vid en ännu större konflikt eller katastrof?

Idag har Sverige en självförsörjningsgrad på 50 procent för livsmedel. Samtidigt så används 70 procent av vår odlingsmark till att odla foder för djur. Istället för att odla mat direkt för människor, så odlar vi foder och föder upp djur som sedan slaktas för att bli mat. Det är en ineffektiv process oavsett vad man tycker moraliskt.

För att sätta mat på människornas köksbord först så måste det bli fler vegetariska dagar på skolor och företag. Men du kan också hjälpa till genom att börja äta vegetariskt eller veganskt.

Det gör Sverige mer motståndskraftigt och säkrar vår matförsörjning.

Oroad mästerkock

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.