Hoppa till huvudinnehållet

Bråk och stök vid torget – så vill man få bukt med problemen

Publicerad:
Reporter Daniel Olausson
Daniel Olausson
daniel.olausson@vf.se
Att personer med viss missbruksproblematik rör sig runt torget i Hagfors har lett till en del bråk och stök, samt en känsla av otrygghet, förklarar kommunpolis Caroline Eriksson.
Att personer med viss missbruksproblematik rör sig runt torget i Hagfors har lett till en del bråk och stök, samt en känsla av otrygghet, förklarar kommunpolis Caroline Eriksson. Foto: Daniel Olausson

Bråk, stök och en allmän känsla av otrygghet.

Nu ansöks om att sätta in åtgärder för att säkra området vid och på Järntorget i Hagfors.

– Som med allting – det här är ingen quick fix, säger Caroline Eriksson, kommunpolis i länspolisområde Torsby.

Nej, problematiken har funnits en tid och eskalerade så till den grad att en man i 50-årsåldern gick bärsärk på Coop där han betett sig hotfullt mot såväl personal som andra kunder.

Det var i juni tidigare i sommar. Och även om det inte ska ha hänt något ytterligare av samma allvarlighetsgrad har bland annat Coop varit drivande i frågan att få till någon sorts förändring.

Ett arbete som har förts i samverkan med även polisen och Hagfors kommun.

– Det är väl det vi kan säga i nuläget, säger Anna Ociansson, kommunikatör på Coop Värmland.

– Vi har ett samverkansforum där vi har igång ett pågående arbete med att trygga upp och skapa bättre förutsättningar. Och det känner vi hopp kring nu, oavsett hur bilden har varit tidigare.

Caroline Eriksson ser hoppfullt på den föreslagna lösningen med ordningsvakter, men är också tydlig med att man är villig att sätta in fler åtgärder om så behövs.
Caroline Eriksson ser hoppfullt på den föreslagna lösningen med ordningsvakter, men är också tydlig med att man är villig att sätta in fler åtgärder om så behövs. Foto: Daniel Olausson

Hon hänvisar i övrigt till polisen, där Caroline Eriksson förklarar att det i regel är personer med viss missbruksproblematik som uppehåller sig på torget, där alltså Coop finns precis intill.

– Och det är klart att de också vill ha en tillgänglighet till centrum och det blir en plats där man kan samlas. Samtidigt får inte det ta överhanden så att andra personer känner sig otrygga, eller att det blir stök eller bråk mellan personer som kanske är påverkade av ett eller annat. Om inte det hejdas så blir det inte bra.

Förutom det mer återkommande polisiära arbetet med regelbunden närvaro och akuta utryckningar sätter man nu in ytterligare åtgärder.

Ansöker om ordningsvakter

Kommunledningsutskottet i Hagfors beslutade förra veckan att man ska ansöka om ett så kallat LOV3-område, vilket skulle ge ordningsvakter på plats rätt till ingripanden.

– Då kanske det blir lättare att stävja problematiken lite innan det går för långt och blir till ett stök. Då kan man ha folk där som ändå kan ha lite koll och som kan vara på plats ganska direkt och som kan påtala det att om du ska sitta och dricka alkohol någonstans, så får du gå någon annanstans, säger Caroline Eriksson.

Ansökan lämnas till polisens rättsavdelning och hur lång handläggningstiden är vet inte Caroline Eriksson.

Men hon är hoppfull.

– Det viktigaste är ändå att vi agerar och ser över olika lösningar. Om det inte funkar så får vi tänka till en gång till. Det är bra ändå att vi kan hjälpas åt.

Artikeltaggar

AlkoholAnna OcianssonBrott & blåljusCaroline ErikssonCoopCoop VärmlandHagforsHagfors kommunJärntorgetPolitikÅtgärder

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.