Hoppa till huvudinnehållet

Många väljer bort frukt och grönt när priserna går upp: ”Ökar risk för ohälsa”

Publicerad:
Reporter Annica Buvik
Annica Buvik
annica.buvik@vf.se
Var fjärde person köper mindre färsk frukt och grönt när priserna stiger, det visar den undersökning som Livsmedelsverket gjort.
Var fjärde person köper mindre färsk frukt och grönt när priserna stiger, det visar den undersökning som Livsmedelsverket gjort. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

När maten blir dyrare väljer allt fler konsumenter bort frukt och grönt, det visar en undersökning som Livsmedelsverket gjort.

Det här oroar dietisten Anne-Li Bjärneryd på Region Värmland.

– Det är tråkigt om förhöjda matpriser i förlängningen ger negativa effekter på folkhälsan, säger hon.

Matpriserna har under det här året gått upp i pris, något som slår hårt framför allt för låginkomsttagarna – enligt Livsmedelsverkets undersökning.

Drygt en fjärdedel, av de 1 000 personer som svarat på enkäten, svarar att de köper mindre färsk frukt, grönsaker men även kött som en följd av de ökade priserna.

– Frukt och grönsaker innehåller fibrer, vitaminer, mineraler och antioxidanter, slutar vi äta det så kommer också kosten bli mer fattig på dessa.

– Sen är ju också frågan – byter vi ut frukt och grönt till något annat? Om vi istället väljer ”utrymmesmat”, det vill säga livsmedel som innehåller energi, men inga andra nödvändiga näringsämnen, då äter vi ju mindre av de hälsosamma livsmedlen och näringsämnena som kan skydda mot sjukdom och samtidigt mer av de som ökar risk för ohälsa. Då kan risken för vissa sjukdomar öka på längre sikt.

Jämför kilopriset

Dietisten tipsar här om hur man kan både handla nyttigt och billigt men också hur man ska undvika fällorna i butikerna.

– Mitt tips är att inte handla när du är hungrig, det är ofta då de där oplanerade och många gånger onödiga inköpen görs. Jag tror att många har nytta av en plan för hur veckans mat ska se ut och göra en inköpslista, titta gärna i reklambladen från din butik i förhand för att leta extrapriser på livsmedel du behöver eller kan laga mat på, då minskar man risken för att komma hem från affären med sötsaker eller ”tröstmat”.

Anne-Li Bjärneryd är dietist och samordnare för dietisterna i Region Värmland.
Anne-Li Bjärneryd är dietist och samordnare för dietisterna i Region Värmland. Foto: Kristoffer Andrén

Har du några tips på bra mat som kanske inte är så dyr?

– Köp frysta grönsaker, det är ofta billigare per kilo och ger lika mycket näring som färska. I stället för sallad, tomat, paprika och gurka välj höstens säsongsgrönsaker – rotsakerna. Här kan man dessutom spara pengar på att jämföra kilopriset beroende på förpackning eller lösvikt, säger Anne-Li Bjärneryd, och fortsätter:

– Spara alla rester från middagar, även små, och gör en ”restmiddag” då och då, det kan bli otippade kombinationer men oväntat gott!

Artikeltaggar

GrönsakerKöttLivsmedelLivsmedelsverketMat och dryckRegion Värmland

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.