Insändare: Vilka patienter erbjuds transport?

Insändare
PUBLICERAD:
Långa köer till ortopedmottagningen i Karlstad leder till flera olika problem för vårdsökande.
Foto: Håkan Strandman
Mäkta förvånad läser jag i VF att värmländska patienter kan bli hämtade för transport dit de kan få komma – om de vill – enligt sjukvårdsdirektör Lena Gjevert. Om det varit så enkelt hade jag tackat ja även om jag också tycker att man ska få vård i egna länet inom rimlig tid.

Jag skadade handleden vid en fallolycka våren 2021. Ortopedmottagningen fick en remiss i januari 2022 och svarade först att jag blir kallad inom 12 veckor men p.g.a. pandemin kan väntetiden bli längre. En månad senare kom nytt brev att väntetiden ökat och det kommer att ta mer än 12 månader innan jag kan erbjudas tid samt om mitt tillstånd kräver operation är det minst lika lång väntetid innan operation kan erbjudas.

För vård inom vårdgarantin erbjuds jag att åka till en klinik i Stockholm som då tar över remissen och jag tas bort från kön i Karlstad. All vård kring mina besvär ska då ske via kliniken i Stockholm. Jag ringer ortopeden och frågar hur jag ska ta mig till Stockholm i så fall. Svaret är buss och tåg som jag får beställa på egen hand och även eventuell övernattning. Ok, men nu bor jag flera kilometer från väg med busslinje. Här finns inte taxi? Sedan flera mil till tåget i Karlstad. Blev då ombedd att kolla med Patientresor. Samma svar där angående buss och tåg samt att anslutningstaxi till buss beställs via Värmlandstrafik och för taxitransport krävs intyg från vårdgivaren. Vårdgivare kunde jag ju inte bestämma förrän jag visste om resan praktiskt kunde ordnas och om remissen i så fall skulle skickas vidare till Stockholm. Ett moment 22. Det hade säkert inte räckt med bara en resa för undersökning, röntgen och eventuell operation.

Osäkerheten med allt detta resande och bara en frisk hand utan någon som kan följa med gjorde att jag ringde ortopeden igen och sa att jag vill stå kvar i kön i Karlstad. Nyligen ringde jag för att fråga hur jag ligger till i tron att snart bli kallad då 12 månader gått i januari 2023. Men icke, det skulle bli först våren 2023, alltså 12 månader efter att vårdgarantin gått ut. När jag läser om Arvikabons väntan så förmodar jag att det tar ännu längre tid.

Blev jag felinformerad eller vad gäller egentligen för resor till klinik utanför länet? För vilka gäller erbjudande om hämtning för transport?

75 plus

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.