Hoppa till huvudinnehållet

Holm Alteblad fortfarande kritisk: ”Det måste bli Sveriges största närbutik”

Publicerad:
Håkan Holm Alteblad anser att det inte finns plats för ytterligare en livsmedelsjätte i Karlstad. Det vore bättre med en närbutik längs Ullebergsleden.
Håkan Holm Alteblad anser att det inte finns plats för ytterligare en livsmedelsjätte i Karlstad. Det vore bättre med en närbutik längs Ullebergsleden. Foto: Tommy Andersson

Håkan Holm Alteblad (S), vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden, var rejält kritisk för ett år sedan när etableringen av City Gross först kom på tal.

Han står fast vid kritiken.

– Vi behöver inte mer livsmedel på området än en närbutik på kanske 500 kvadratmeter, säger han.

Klartecken för ny fullstor idrottshall: ”Behövs för skolan och föreningslivet”

Håkan Holm Alteblad hänvisar till en skrivning i det planprogram för Zakrisdal-Ulleberg som är ute på remiss. Där står det:

”Då ett större antal bostäder planeras i närområdet (Katrineberg, Zakridsal, Ulleberg och Jakobsberg) bedöms en butik i detta läge ha potential att fungera som närbutik för ett stort antal hushåll varför möjlighet att angöra butiken som gående och cyklist bör prioriteras.”

Han menar att det rimmar illa med att byggrätten för livsmedel intill Ullebergsleden är tänkt att bli 9 000 kvadratmeter. Se annan artikel.

– Det måste bli Sveriges största närbutik, för 9 000 kvadratmeter är lika mycket livsmedel som Ica och Coop har tillsammans på Välsviken, säger Holm Alteblad och lägger till att han inte har något emot City Gross som företag.

Det är överetableringen han vänder sig mot.

– Vi sade ju nej till livsmedel på Månsberget och Bergvik ligger ju bara några stenkast bort.

En etablering av en livsmedelskedja med lågprisprofil riskerar dessutom att bli ännu ett slag mot kranskommunerna och centrumhandeln i Karlstad.

– Butiken kommer att bli beroende av kunder som kommer med bil. Jag ville att planprogrammet skulle skickas ut på samråd till våra grannkommuner och Centrum Karlstad och Fastighetsägarna, men fick nej i stadsbyggnadsnämndens arbetsutskott. Om media inte uppmärksammar samrådet kanske de missar att tycka till.

Håkan Holm Alteblad pensionerar sig från politiken i samband med årsskiftet.

– Så jag har ingen möjlighet att driva frågan vidare, men det ska bli spännande att se vad som händer efter samrådet, säger han.

Remissrundan löper ut den 21 december.

Framtidsplan med skolor och ny livsmedelsjätte: ”Intresset är högst levande”Planförslag: Handel och idrottsplaner vid Ullebergsleden

Artikeltaggar

ButikerCentrum KarlstadCity GrossCoopHåkan Holm AltebladHandelIcaKarlstadLivsmedelMat och dryckUllebergsledenZakrisdal

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.