Hoppa till huvudinnehållet

Bergsprängarfestivalen vid Välsviken klar: ”Vi fick höja Swishgränsen”

Publicerad:
Efter ett drygt halvår av intensiv sprängning börjar det se ut som en byggarbetsplats ute vid Välsviken. Hösten 2023 ska Bauhaus-varuhuset stå klart. Foto: HP Skoglund

Nyligen drog själva bygget av Bauhaus jätteanläggning igång vid Välsviken, mer än ett halvår in på projektet. En liten detalj måste ju lösas först.

Bortsprängningen av 130 000 kubikmeter berg.

– Det har väl kostat 20-25 miljoner extra...vi fick höja Swishgränsen, skrockar Thomas Olsson.

Det är han och Peter Höjer i det Karlstadsbaserade projektutvecklingsföretaget UBF Partner som basar för satsningen strax öster om handelsområdet. Att något extra är på gång har ingen förbipasserande kunnat missa under året.

Strax efter sommaren hade högen med sprängsten växt sig betydligt högre än granitklipporna intill.

– Vi klättrade faktiskt hela vägen upp strax efter semestern, jag tror vi var på 30 meters höjd. Det blir ju en del sten när man spränger bort 130 000 kubikmeter – man får räkna med ungefär dubbla volymen, säger Thomas Olsson.

Att det blev just denna tomt, med de extra utmaningar som medföljde, har sina orsaker. Byggvaruhandelsjätten Bauhaus har i närmare 20 år haft ögonen på Karlstad som en lämplig plats för etablering, men flera gånger har det strandat.

Peter Höjer berättar:

– Jag var själv med redan 2005-2006 och kikade på möjliga placeringar för Bauhaus räkning, bland annat kikade man på tomten för Milkos mejeri när det lades ned. Men det fick man inte klartecken för. Välsviken var ju också tänkt för byggvaruhandel från början, men då var inte tajmingen rätt.

Thomas Olsson och Peter Höjer på UBF Partner har byggt flera stora handelsvaruhus i södra Sverige, men deras debutprojekt på hemmaplan blev av ännu större format.
Thomas Olsson och Peter Höjer på UBF Partner har byggt flera stora handelsvaruhus i södra Sverige, men deras debutprojekt på hemmaplan blev av ännu större format. Foto: HP Skoglund

När väl Karlstads kommun tio år senare öppnade för en utökning öster om Välsvikens handelsområde föll dock saker och ting på plats.

– Egentligen hade kommunen pekat ut ett område lite längre österut, längs med E18, men Bauhaus var tydliga med att det var just hit man ville. Man såg fördelarna med handelsområdet intill och den redan färdiga infrastrukturen. Det hade behövts sprängas en hel del där uppe också, så det såg man inte som ett hinder, säger Peter Höjer.

2019 togs besluten: UBF Partner köpte markbiten av Karlstads kommun, som i sin tur tog fram en ny detaljplan. Den öppnar för två byggrätter: förutom Bauhaus-tomten handlar det även om en yta närmast intill, ned mot järnvägen.

Där är tanken ett bygge på cirka 4 000 kvadratmeter med ”verksamhet som kompletterar Bauhaus”, som Thomas Olsson uttrycker det.

– De är i ett lite känsligt förhandlingsskede just nu. Men förhoppningen är att det går i lås inom kort, och då ska det kunna öppna ungefär samtidigt.

Betonggjutarna har haft fullt upp vid Välsviken, och så lär det fortsätta ett tag till. Bara pylonen till Bauhaus jätteskylt kommer att väga 800 ton.
Betonggjutarna har haft fullt upp vid Välsviken, och så lär det fortsätta ett tag till. Bara pylonen till Bauhaus jätteskylt kommer att väga 800 ton. Foto: HP Skoglund

Två olika entreprenörer anlitades för Bauhusprojektet, Axeda för markarbetet och Ylab för byggdelen. I februari i år inleddes sprängningarna – och ungefär samtidigt plöjde de ryska stridsvagnarna in över den ukrainska gränsen.

En inte alltför lysande tajming ur kostnadssynpunkt, konstaterar byggherrarna:

– I princip över en natt ökade kostnaderna rätt dramatiskt, på flera olika fronter: räntor, elpriser, drivmedelspriser och så vidare. Eftersom det är ett projekt med så mycket förarbete innan byggstart så blir det kännbart. Vi betalade ju rätt mycket för marken. Men det är bara att gilla läget, säger Peter Höjer.

Sprängarbetet har tacksamt nog gått helt enligt plan, och det har underlättats av att Axeda såg till att krossa stenen på plats. Mycket har sedan använts som fyllnadsmaterial till bygget, medan en del sålts till väg- och byggprojekt i närområdet.

– Det var ett krav vi hade när vi valde entreprenör. Det är både mer kostnadseffektivt och sparar miljön i möjligaste mån.

Vad har sprängningarna kostat?

– Jadu...runt 20-25 miljoner är det nog. Vi fick höja Swishgränsen, skrattar Thomas Olsson.

När VF besöker området börjar det så saktliga likna en byggarbetsplats. I nordöstra änden har ett 30-tal av de yttre betongpelare som ska kanta fasaden kommit på plats, och även den 900 kubikmeter stora sprinklertanken är färdiggjuten.

Den står redo att mata vatten till sprinklerkranar inne i hela byggnaden.

– Ett spännande jobb, vi har fått gjuta väldigt noggrant med vattentät betong. Tanken är flera meter djup så det blir rätt stort tryck på fogarna, säger byggledaren Mattias Thorsander.

Ylabs byggledare Mattias Thorsinger konstaterar att sprinklertanken är av lite större format än normalt: 900 kubikmeter vatten ska få plats.
Ylabs byggledare Mattias Thorsinger konstaterar att sprinklertanken är av lite större format än normalt: 900 kubikmeter vatten ska få plats. Foto: HP Skoglund

I andra änden, närmare det befintliga handelsområdet, har en gigantisk dagvattenreservoar grävts ned. En försäkring om att regnvatten från de kringliggande höjderna, såsom Kronoparken, inte ska orsaka problem.

Relationen med Bauhaus under processen beskriver Peter Höjer och Thomas Olsson som väldigt positiv, om än intensiv. Med UBF Partner har de sedan tidigare erfarenhet från ett antal stora projekt, främst i södra Sverige: Rustavaruhus, Willysbutiker, Jysks nya högkvarter i Malmö och så vidare.

Här har det handlat om en extra nivå av organisation och struktur:

– Ja, vi fick en handbok så här tjock, med exakta direktiv om alla förutsättningar som ska gälla i deras varuhus. Ner på minsta detaljnivå, säger Peter Höjer och måttar roat ett par centimeter mellan tumme och pekfinger.

Han fortsätter:

– Men vi ser det egentligen bara som en fördel, då uppstår inga överraskningar eller missförstånd. De har varit väldigt professionella och entusiastiska.

Karlstads kommun bygger just nu en ny påfart till E18 samt två nya rondeller för att få bort flaskhalsarna. Även det ska stå klart i höst.
Karlstads kommun bygger just nu en ny påfart till E18 samt två nya rondeller för att få bort flaskhalsarna. Även det ska stå klart i höst. Foto: HP Skoglund

För sitt gemensamma företag hoppas duon att Välsvikensatsningen kan bli ett skyltfönster för fler lokala projekt framöver. Förutom uppdragsbygget av 26 lägenheter vid Kvarteret Bävern på Haga (för Pråmkanalen Fastigheters räkning) har man ännu inte mycket i CV:n hemma i Värmland.

– Vi har en del tankar, och i bästa fall ger det här lite ringar på vattnet. Nu ser ju konjunkturen lite si och så ut, men just här i Karlstad kommer det troligen inte att sakta av jättemycket. Men först ska vi bli klara med detta – framåt senhösten blir det öppning, säger Thomas Olsson.

Välsvikenprojektet

Vad? UBF Partner bygger Bauhaus nya varuhus som blir 12 550 kvadratmeter stort. Samtidigt bygger Karlstads kommun om vägarna, bland annat kommer två nya rondeller till. En direkt nedanför avfarten från E18, och en mindre ett stycke upp mot Bauhaus. Där anläggs också en drivmedelsstation samt en Chop-Chop-restaurang.

Hur? 130 000 kubikmeter av granitberget direkt öster om det befintliga handelsområdet har under året sprängts bort. Ett stort dagvattenmagasin har kommit till med kapacitet för att hantera 100-årsflöden.

När? Trafikarbetena kommer att pågå till framåt augusti 2023, Bauhaus planeras öppna strax efteråt.

Kul detalj: Intill bygghandelsvaruhuset gjuts en enorm 35 meter hög betongpylon,som bas för en 20 x 4 meter stor skylt med Bauhaus-loggan. Bara pylonen beräknas väga cirka 800 ton...

Artikeltaggar

BauhausBostad och byggenDetaljplanerE18EntreprenörskapExplosionerJyskKarlstadKarlstads kommunLägenheterThomas OlssonVälsviken

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.