LEDARE: Nu vet Mattias bättre än alla experter igen

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Den sverigedemokratiska chefsideologen Mattias Karlsson vet alltid bättre än experterna.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sverigedemokraten Mattias Karlsson, mannen som visste bättre än professionen om covid och hamnade ovaccinerad på sjukan med syrestöd, vet nu bättre än professionen om klimatet.

I en intervju i Expressen förklarar SD:s ”ledande ideolog” och landsbygdspolitiska talesperson att han liksom inte riktigt tror på klimatkrisen och tycker den bör tas ”med en nypa salt”. Han är orolig för barnen, säger han. De borde få höra om alla ”positiva” klimatnyheter också.

Ingen borde vara det minsta förvånad över utspelet. Klimatförnekelse är en av SD:s kanske viktigaste politiska trumfkort. När alla andra partier förklarar för väljarna att klimatkrisen kräver uppoffringar – ja då säger SD precis det motsatta. Konsumera på bara! Klart du ska köra bil, ta flyget på chartersemester och käka en massa kött – det har ingen påverkan på klimatet. Inte minst som Sverige är litet och svenskarna få!

Dessutom är klimatkrisen som sagt på låtsas, upptrissad av politiska intressen som vill ha makt som flera ledande sverigedemokrater hävdat i många år nu.

Man skulle förstås kunna hävda detsamma om de politiska intressen som företräder klimatförnekelsen. Intressen som i Sverige sedan valet i höst alltså har mer direkt påverkan på svensk miljö- och klimatpolitik än all forskning i världen.

Mattias Karlssons nästan huvudsakliga invändning tycks vara identitetspolitisk, lustigt nog. Detta att inte vilja vara någon som acceptera majoritetslinjen. Att inte vara mainstream. När praktiskt taget alla forskare och experter säger en sak – då vill Karlsson och andra sverigedemokrater rent instinktivt ifrågasätta och säga emot.

De enkla lösningarnas politik, skulle man kunna kalla det, detta att helt enkelt inte acceptera grundpremissen att det ens finns ett problem. En linje vi vet från USA kan vinna politiska val och presidentskap.

Och helt uppåt väggarna är det väl inte att ställa sig sunt ifrågasättande till ”självklarheter” för att bedöma trovärdigheten i majoritetens linje. Men att tro att man i dessa frågor helt obildad kan googla sig fram till ”Sanningen” som man själv är klarsynt nog att inse men alla erkända experter missat … det är rätt ordentligt självgott.

För Karlsson har det dessutom varit bokstavligen livsfarligt. Det är ett år sedan han hamnade på sjukhus med andningssvårigheter efter att insjuknat i covid som ovaccinerad – trots att hans åldersgrupp vid den tidpunkten hade kunnat boka in sig för vaccination i över ett halvår.

I stället för att lyssna på dem som visste mer, menade SD:aren då att han gjort en egen bedömning att det var bättre att han väntade med vaccinering för att låta de som bättre behövde sprutan gå före. Återigen: det var förra hösten inget som helst ökat tryck på vaccinationsmottagningarna och absolut ingen ”bättre behövande” hade behövt vänta om Karlsson pallrat sig i väg.

Däremot kan man alltid undra om den där sjukhussängen han lade beslag på förra hösten genom sin egen dumhet inte kunnat utnyttjas bättre…

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.