Hoppa till huvudinnehållet

Satsar dubbelt – bygger i Väse och därefter 200 bostäder på Tullholmen

Publicerad:
Infrastruktursatsningen i centrala Väse ger allt fler ringar på vattnet. På onsdagen fick Lecab fastigheter bygglov för tre flerbostadshus längs Skolgatan i bildens övre kant. Foto: Tommy Andersson

Lecab fastigheter satsar dubbelt. Först tolv lägenheter i Väse och därefter runt 200 bostäder vid Tullholmsviken i centrala Karlstad.

Projektet i Väse fick bygglov under onsdagen.

Ny satsning på populära området – 161 hyreslägenheter i två projekt

För att få fart på byggandet i kommunens mindre tätorter praktiserar Karlstads kommun i vissa fall dubbel markanvisning. Det ska först byggas något i en mindre tätort innan byggherren får tillgång till en attraktiv tomt i centrala Karlstad.

Lecab fastigheter har tagit sikte på Väse och en tomt längs Skolgatan.

– Ett väldigt bra läge, det är nära till i princip allt, säger Lars Brandelius, vd för Lecab fastigheter.

Förskola, skola och sporthall ligger bara ett stenkast bort.

Bygglovet avser tre flerbostadshus i två våningsplan med totalt tolv lägenheter. Om det blir hyreslägenheter eller bostadsrätter är inte bestämt. Lars Brandelius avvaktar ett besked från Boverket.

– Vi har sökt det statliga investeringsstödet för hyresbostäder, men vi vet inte om vi får det beviljat, förklarar han.

Byggstarten lär dröja, åtminstone till hösten 2023. Lecab fastigheter sätter inte spaden i marken förrän detaljplanen för kvarteret Kanoten vid Tullholmsviken är ändrad. Tomten, mellan Skanskas bostadsrätter och Karlstads paddlarklubbs lokaler, är andra delen i överenskommelsen med kommunen.

– Det är nog många som ser ytan som en grönyta, men marken är redan detaljplanelagd, säger Lars Brandelius.

Den nuvarande planen tillåter inte bostäder utan endast ett kontorshus på tio våningar och en garagebyggnad. Det vill Lecab ändra på. Ambitionen är att få till runt 200 lägenheter.

– Vi hoppas att vi tagit fram en produkt som faller i smaken och inte blir överklagad. I så fall är förhoppningen att den nya detaljplanen blir godkänd under tredje kvartalet 2023, säger Lars Brandelius.

Det är på grönytan mellan Packhusallén och Karlstads paddlarklubbs lokaler som Lecab fastigheter vill bygga närmare 200 nya bostäder.
Det är på grönytan mellan Packhusallén och Karlstads paddlarklubbs lokaler som Lecab fastigheter vill bygga närmare 200 nya bostäder. Foto: Joakim Strand

Han vill återkomma med själva gestaltningen.

– Vi vill skapa ett projekt som bidrar till stadsbilden. Läget är väldigt bra vid Kajpromenaden som har kvällssol. Vi vill att promenaden ska få ett snyggt avslut, säger Lars Brandelius.

Stadsbyggnadsnämnden hade på onsdagen inget att invända mot projektet i Väse.

– Vi är otroligt positiva till saker som händer i våra mindre tätorter, säger Erik Nilsson (KD), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Politikerna hade överseende med att förslaget inte följer detaljplanen till punkt och pricka, bland annat överskrids byggrätten med 253 kvadratmeter.

– Förslaget följer planens intentioner och då kan vi göra avsteg, motiverar Nilsson.

Han tror inte bygglovet löper någon risk att bli överklagat.

– Nej. Jag hoppas att de flesta ser att den nyproduktionen som är på gång är bra för Väse. Det skapar ett större underlag för service och utbud på orten. Det kanske kan bli ytterligare någon restaurang och en livsmedelsaffär, säger Nilsson.

Som VF har skrivit om tidigare ritar kommunen på flera bostadsplaner som ska resultera i ett stort antal nya småhus.

Artikeltaggar

Bostad och byggenBostäderBygglovDetaljplanerErik NilssonKarlstadKarlstads kommunLägenheterLars BrandeliusLecabVäse

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.