Hoppa till huvudinnehållet

Karlstad får arrangera prestigefylld landskamp – i toppmoderna arenan

Publicerad:
Bakom bland andra Henrik Larsson och Hanna Karlsson kommer några av Nordens främsta atleter att tävla i februari.
Bakom bland andra Henrik Larsson och Hanna Karlsson kommer några av Nordens främsta atleter att tävla i februari. Foto: Jonas Griberg

Tanken var att Norge skulle arrangera Nordenkampen nästa år.

Men efter att Eva-Lisa Holtz Arena i Karlstads invigts har IF Göta lyckats övertala grannlandet i väst om att få landskampen i februari 2023.

– Vi kommer kunna bjuda på en högklassig tävling, säger sportchefen Johan Engberg.

Sedan 1960-talet har IF Göta kunnat erbjuda stora internationella tävlingar utomhus. Och de senaste 20 åren har Karlstad Grand Prix varit ett av landets mest populära evenemang inom friidrott.

Under resans gång har klubben legat långt fram i utvecklingen och bit för bit kunnat ta tävlingarna till nästa steg – men den stora utmaningen har varit att göra samma sak under vinterhalvåret då man saknat en tävlingshall.

Fram tills i år.

Sprillans nya Eva-Lisa Holtz, som är den blott tredje anläggningen i Sverige med sex löparbanor, står färdig och kommer den 12 februari att stå värd för Nordenkampen, en landskamp som egentligen skulle ha gått i Norge de två kommande åren.

– När vi såg vilka möjligheter vi har i den här arenan så var Nordenkampen en av de sakerna vi främst kollade på. Vi visste att det skulle bli en utmaning men vi gav oss inte, vi gick in förhandling och påverkade de nordiska länderna och berättade om vilken fantastisk anläggning vi har. Ambitionen är att lyfta tävlingarna ett snäpp till och det fick dem att nappa, säger Johan Engberg.

”Hög prioritet”

Sverige, Norge, Finland och Danmark/Island, som slagits ihop, är de fyra nationerna som gör upp. Varje nation tävlar med två deltagare i varje gren.

Under den närmsta tiden kommer förbundskaptenerna för respektive land att plocka ut sin trupp.

– Nordenkampen är en av de viktigaste tävlingarna bakom Finnkampen och jag vet att många atleter prioriterar tävlingarna högt. Det är ett bra fönster för dem att visa upp sig för resten av världen.

Johan Engberg har i sitt löfte till de övriga länderna lovat att bjuda deltagarna på en fullsatt arena, vilket betyder 1 400 åskådare.

– Nu får vi se till att det blir verklighet, säger han med ett leende och fortsätter:

– Den sittplatsläktaren vi har på ena långsidan har 950 platser och där sitter man bara 1,40 meter från bana sex, vilket är unikt. Den ligger också i direkt anslutning till längdhoppet, tresteget och stavhoppet och man har en bra överblick över hela arenan. På sittplatssektionen kommer vi även ha en ”Norgeläktare” för mins 100 norskor och där har vi redan börjat sälja biljetter.

”Har allt och lite till”

I kurvan mot huvudentrén kommer det vara en så kallad ”Sverigeläktare”.

– Där kommer en blågul klack på 100 personer att stå och heja fram våra deltagare. På andra långsidan och vid höjdhoppskurvan kommer vi ställa fram en ståplatsläkare för 300 åskådare totalt. Det känns verkligen som att den här arenan har det som krävs och lite till för att göra ett toppenarrangemang.

Det återstår att se om IF Göta får några representanter med i den svenska truppen. Men två som i alla fall är högaktuella är sprintkungen Henrik Larsson och nya stjärnskottet på 400 meter häck, Hanna Karlsson.

Den sistnämnda kommer dock behöva skippa häckarna under vintern och i stället rikta in sig på att springa snabbt på den släta distansen.

– Det hade varit enormt kul att få tävla inför vänner och familj på hemmaplan i en landslagsdress. Jag tror Nordenkampen kommer vara minst lika kul som Karlstad GP och just den här tävlingen är mitt stora mål för säsongen.

”Väldigt speciellt”

Henrik Larsson ser landskampen i Karlstad som en viktig del i sina förberedelser inför inomhus-EM i Istanbul.

– Hur coolt som helst att få göra detta inför Karlstadspubliken. Känslan att få springa i den här arenan i landslagskläder kommer vara väldigt speciellt. Även om jag kanske inte kommer behöva jaga en EM-kvalgräns så kommer jag ändå vilja prestera.

Artikeltaggar

FriidrottHanna KarlssonHenrik LarssonIF GötaJohan Engberg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.