Hoppa till huvudinnehållet

Ny satsning på populära området – 161 hyreslägenheter i två projekt

Publicerad:
Här, mellan Packhusallén och Bogsprötsgatan tänker sig Peab ett flerbostadshus på åtta våningar med totalt 86 hyreslägenheter. Foto: HP Skoglund

Peab har nyligen färdigställt 132 hyreslägenheter åt Karlstads bostads AB på Tullholmsviken.

Nu går Peab fram med två nya projektet på totalt 161 hyresrätter på granntomterna.

– Vi tror att det kommer att finnas behov av fler hyresrätter i området, säger Thord Tärnbrant, distriktschef Peab Bostad.

För bara några veckor sedan bjöd Peab in till ett första spadtag för 133 bostadsrätter på den södra sidan av Packhusallén vid Tullholmsviken. Då antydde Sam Carlsson, arbetschef på Peab, att det fanns ytterligare projekt på gång – då med hyreslägenheter och på andra sidan av Packhusallén.

På onsdagen gav politikerna i stadsbyggnadsnämnden bygglov för två flerbostadshus med hyreslägenheter i anslutning till KBAB-projektet.

– Vi är positiva. Den utveckling som sker i området är väldigt spännande. Kvarter för kvarter börjar bli klara i en sprudlande takt, säger Erik Nilsson (KD), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Båda byggnaderna byggs i åtta våningar exklusive en vindsvåning. Det ena huset, med 76 hyreslägenheter, placeras längs med Bogsprötsgatan och kommer att dela innergård med KBAB-byggnaden.

En majoritet av lägenheterna (50 av 76) byggs i storleken ett eller två rum och kök. Hyresgästerna erbjuds parkering i p-huset Kanikenäsbanken som Peab och KBAB äger tillsammans.

Även hyresgästerna i det andra projektet, där huset placeras mellan Packhusallén och Bogsprötsgatan, erbjuds parkering i p-huset. I projektet ingår 85 lägenheter, fördelat på 23 enrummare, 39 tvårummare och 23 lägenheter med tre rum och kök.

Sam Carlson, arbetschef på Peab, står framför projektet med 133 bostadsrätter längs Tullholmsviken. Nu vill bolaget även satsa på hyresrätter i området.
Sam Carlson, arbetschef på Peab, står framför projektet med 133 bostadsrätter längs Tullholmsviken. Nu vill bolaget även satsa på hyresrätter i området. Foto: HP Skoglund

Att Peab väljer att satsa på hyresrätter på Tullholmen är en medveten strategi säger Sam Carlson.

– Vi försöker att jobba med en bred produktmix. Vi har byggt p-huset, en förskola och bostadsrätter i området. Att vi nu satsar på hyresrätter är ett naturligt steg för oss, säger han.

Det var också Peab som byggde Vänersnipan åt KBAB. Förutom 132 hyreslägenheter har det kommunala bostadsbolaget numera sitt huvudkontor i byggnaden.

Tord Tärnbrant berättar att de två projekten kommer att uppföras nästan parallellt.

– Inget av projekten har högre prioritet än det andra, men för att få en bra framdrift behöver de synkas med en överlappning på tre till sex månader, säger han.

Om allt går enligt plan blir det spade i marken under andra kvartalet 2023 för huset mellan Packhusallén och Bogsprötsgatan. Byggtiden är ungefär 24 månader.

Det lämnas en öppen yta mellan byggnaden och KBAB-huset. Där tänker sig kommunen ett promenadstråk som löper från Inre hamn över Packhusallén och fram till Tullholmsviken.

– Promenadstråket är inte bortglömt, men det får vänta tills fastigheterna är klara och det inte längre är byggtrafik i området, säger Erik Nilsson.

Det är Peab som bygger båda projekten, däremot kommer byggnaderna att förvaltas av ett annat företag. Vilken köparen är presenteras vid ett senare tillfälle.

Artikeltaggar

Bostad och byggenBostadsrätterErik NilssonFastigheterHyresrätterKBABKristdemokraternaLägenheterPackhusallénPeabThord TärnbrantTullholmenTullholmsviken

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.