LEDARE: Luddiga svar på två enkla frågor kan ha sabbat Bäckströms chanser

Ledare
PUBLICERAD:
Daniel Bäckström, kandidat att ta över partiledarrollen efter avgående Annie Lööf.
Foto: Tommy Andersson
Centerns partiledarkandidat Daniel Bäckström såg ut att ha innerspår till att bli Annie Lööfs efterträdare. Men en intern utfrågning kan ha lagt krokben för hans chanser.

Visst, det är väldigt svårt att se att Centerpartiet i dag skulle välja en ny partiledare som inte verkar helt bekväm med vare sig Prideparader eller samkönades rätt att vigas. Ändå kan jag inte låta bli att, efter flera ledartexter om hur lätt vi sviker våra övertygelser när de visar sig kosta oss, tycka det är något befriande över Bäckströms ovilja att ljuga för att undkomma frågan även om det blir några krumbukter.

Ingen trodde väl i förväg att den här sortens frågor skulle vara de som skapade problem för nån som vill bli partiledare för ett liberalt parti, kanske det enda riktiga liberala parti som finns kvar i svensk politik. Kan du tänka dig att gå längst fram i Pridetåget och viga samkönade par? Två av de tre kandidater som Centerns valberedning valt ut svarade omedelbart ”ja”. Värmlänningen däremot, han behövde ”fundera”.

Han lyckades dessutom snurra upp sig ordentligt genom att istället för att bara säga ja eller nej på frågan om att viga samkönade, hänvisade till att han inte hade vigselrätt och att frågan därför var ”hypotetisk”.

Det fick flera framträdande centerpartister att nästan omedelbart ställa sig frågande till Bäckströms kandidatur. En partiordförande som inte klarade av så pass enkla ställningstaganden, nej tack.

Frågan är om Bäckström sedan inte grävde sin grop djupare när han i ett Facebookinlägg försökte bortförklara sig med att ”ibland kommer det frågor som jag aldrig hunnit reflekterat över. Det gjorde att jag på en av frågorna ikväll inte var tillräckligt tydlig”.

För trots att Bäckström då rimligen hunnit reflektera över frågan, kunde han fortfarande inte säga att han skulle viga samkönade utan upprepar igen att det är ett uppdrag han ”aldrig funderat över”.

Så i stället för att lugna partimedlemmarna framstår Facebookinlägget som rätt utstuderat formulerat av nån som försäkrar att han tycker att kärleken mellan två människor är ”otrolig vacker” och att han står bakom ”den rättighetslagstiftning vi har idag”, men helst vill att vi går vidare och pratar om annat än hans personliga inställning till samkönade äktenskap.

Vette sjutton om centerpartisterna tycker att det räcker som besked. Ska Centerpartiet växa krävs ju inte minst att de lyckas locka över väljare som identifierar sig som liberaler och som inte tycker att Liberalerna längre är ett parti de kan stå ut med efter regeringssamarbetet med Sverigedemokraterna – och kanske tycker Socialdemokraterna är för lättviktiga i liberala frihetsfrågor.

Detta är trots allt Centerns vad man kallar ”USP”, ”unique selling point” eller unika konkurrensfördel nu när Liberalerna jamsar med SD.

Att den nya L-märkta jämställdhetsministern Paulina Brandberg inte missade chansen att ifrågasätta Bäckströms svar, visar att hon ser en spricka i Centerfasaden hon kan utnyttja.

Två enkla små frågor som borde fått två enkla svar kan i stället ha vält killen som för bara några dagar sedan verkade vara Lööfs mest självklara efterträdare.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.