Debatt: Nu bombar Turkiet kurderna – men Sverige håller tyst

Debatt
PUBLICERAD:
Erdogans Turkiet bombar kurdiska styrkor i Syrien, men protesterna uteblir. Ingen vill reta Turkiet innan Sverige fått ja som Natomedlem.
Foto: Burhan Ozbilici
Sverige vill inte låta några protester mot Turkiets agerande försvåra svenskt Natomedlemskap, skriver vänsterpartisten Agne Sandberg.

Nu bombas den kurdstyrda enklaven av Erdogans Turkiet. Nato håller tand för tunga. Sverige likaså. Att kurdernas insatser var avgörande för krossandet av IS-kalifatet betyder intet.

Stoltenbergs och Natos sammetslena linje gentemot Turkiet är upprörande. Turkiet är INTE ett land som står för de värden som Nato officiellt och vid högtidliga tillfällen sagt sig stå bakom; mänskliga rättigheter, yttrandefrihet och demokrati. Det finns ett otal rapporter och vittnesmål som bekräftar detta. Trots detta får Erdogan hållas. Inte ens ett nyp i örat.

Den svenska hållningslösheten har sin grund i den hårt styrda Nato-debatten under våren/sommaren. I offentligheten bombarderades svenska folket av allvarliga män i uniform som betraktas som säkerhetspolitiska experter: Putins krig mot Ukraina och vår gemenskap med Finland ger oss inget val – Sverige måste söka medlemskap i Nato.

Den dåvarande socialdemokratiska regeringen fixade på några månader fram en rapport som bekräftade den svenska militärens linje. Med ett lappkast vändes den gamla säkerhetspolitiska doktrinen upp-och ner till stor glädje för militären och vår politiska höger.

Jag skrev om det militärindustriella komplexet i våras (VF 12/5). Allianserna mellan svensk militär, vapenindustri och en lång rad politiskt ledande inom såväl (s) som de borgerliga partierna är många. Och nu hade det aggressiva Putinryssland öppnat ett ”möjlighetsfönster” för vapenhandeln och så kallade ”möpar” (militärt överintresserade personer).

Allt var klappat och klart. Sverige ansökte om medlemskap i Nato. Vänsterpartiet och miljöpartiet motsatte sig detta av flera goda skäl. Ett av dem var Turkiet.

Efter högerns seger i svenska riksdagsvalet har marschen fortsatt. Vår utrikesminister Billström har förklarat att Turkiet är en demokrati och att vi ska stödja dem i deras bekämpning av terrorister det vill säga kurderna och den politiska oppositionen. Och från vår överbefälhavaren har regeringen rekommenderats att inte ställa några som helst särskilda villkor för det svenska medlemskapet, exempelvis gällande kärnvapen på svenskt territorium.

Det är detta som är den prio ett för den svenska regeringen: att till varje pris undvika ett turkiskt veto så att det svenska medlemskapet i Nato säkras. Från den så kallade oppositionen; socialdemokraterna Magdalena Andersson och Ann Linde, hörs ingenting. Tand för tunga för att inte störa de känsliga förhandlingarna.

I det spelet väger kurdernas berättigade intressen lätt. Blott och bart bondeoffer för att svensk militärs våta dröm om karriär och medverkan i Natos högsta operativa ledning ska infrias.

Solidariteten med de kurdiska organisationer som avgjorde kampen mot Islamiska Staten – IS, är som bortblåst. Skamligt!

Agne Sandberg, vänsterpartist

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.