Hoppa till huvudinnehållet

Efter viss tvekan – skidanläggningen öppnar: ”Behovet är stort”

Publicerad:
Det blir skidåkning nedför Finnfallet utanför Sunne i vinter. I första hand Ekebybacken och de båda barnbackarna.
Det blir skidåkning nedför Finnfallet utanför Sunne i vinter. I första hand Ekebybacken och de båda barnbackarna. Foto: Daniel Olausson

Det blir skidåkning på Finnfallet i vinter.

Sunne ski & bike har bestämt sig för att satsa.

– Vi har fått så mycket positiva signaler utifrån folk som frågar och undrar, så vi känner att behovet är stort, säger Curt Rudin från bolagsstyrelsen.

Det har länge varit både osäkert och oklart huruvida det ska bli någon skidåkning alls på Finnfallet utanför Sunne den här vintern.

Men med drygt en månad kvar till den julhelg som man nu tar sikte mot har man med ägaren Håkan Eriksson i spetsen bestämt sig – det blir säsong.

Om än i mindre skala.

– Vi siktar på att öppna som normalt till juldagen, kan vi öppna innan så blir det en bonus. Och då blir det i första hand Ekebybacken och barnbackarna, säger Curt Rudin.

– Men blir det väldigt kallt och mycket snö så, och om omvärlden sänker elpriserna så kommer vi öppna mer. Vi ska börja sälja säsongskort nu som är prisnedsatta fram till jul och som vi har gjort i flera år, så därför vill vi vara tydliga med att vi ska öppna.

Ett bättre snösystem

Curt Rudin förklarar att man till den här vintern har kompletterat upp konstsnösystemet så att man ska kunna snöbelägga Ekebybacken på kortare tid. Men det krävs också att väderförutsättningarna blir optimala för att man ska börja tillverka den konstsnö som behövs.

– Vad det landar i vet vi ju inte än, men vi vet att vi ska få tillbaka på det här elprisstödet på de stora utläggen, så det hjälper oss.

Curt Rudin låter meddela att det visst blir skidåkning på Sunne ski & bike den här vintern.
Curt Rudin låter meddela att det visst blir skidåkning på Sunne ski & bike den här vintern. Foto: Tommy Andersson

Kommer ni höja priserna?

– Nej, det är bra att du frågar det. Men det kommer vi inte göra, vi kör på samma vinter och det gör vi eftersom vi inte kan garantera mer än det vi har sagt. Det skulle kännas fel.

Hur kommer det sig ändå att ni väljer att köra då, det måste ju vara förenat med en viss risk?

– Det är det, och det vet vi. Men vi känner för det här med skidåkningen och att det är viktigt för bygden, säger Curt Rudin och påtalar att man har fått en mängd frågor och uppmuntrande kommentarer.

– Det känns jättekul att vi kör och får komma igång, att få se folk glada. Så det känns jättebra.

Artikeltaggar

Curt RudinFinnfalletFritid och livsstilSki SunneSkidåkningSunneTurismVinter

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.