Hoppa till huvudinnehållet

Nya kulturchefen: ”Om man kan bidra så vill jag väldigt gärna göra det”

Publicerad:
Anna Åberg Bucht är Karlstads kommuns nya kulturchef.
Anna Åberg Bucht är Karlstads kommuns nya kulturchef. Foto: Kjell Henriksson

Efter ett tillfälligt konsultuppdrag som gett mersmak har Anna Åberg Bucht nu landat den ordinarie tjänsten som Karlstads kommuns kulturchef.

– Jag är överlycklig. Jag brinner verkligen för, och trivs väldigt bra i offentlig sektor, säger hon.

Anna Åberg Bucht har tidigare arbetat som konstchef på Västfastigheter i Göteborg, och dessförinnan som konst- och teknikstödschef på Landstinget i Värmland. Sedan återkomsten till Värmland för ett par år sedan har hon tillsammans med sin man Mathias Bucht drivit kulturcaféet Button Town i Knappstad utanför Karlstad, där man har arrangerat sommarkonserter och utställningar.

– Vi kommer att ha kvar Button town, det är ju min mans jobb fortfarande. Men vi kommer göra saker lite annorlunda framöver. Hur har vi inte riktigt landat i än, men vi kommer definitivt ha vårt café öppet under sommartid, säger Anna Åberg Bucht.

Som den senaste tiden mer eller mindre varit sängliggande efter att ha ramlat och brutit foten förra lördagen.

– Sex veckor i gips. Jag hade varit på Arkivens dag på föreläsning, det var så fint och jag blev så inspirerad. Sen när jag kom hem så ramlade jag ute i det fina vädret, mitt på gräsmattan, och bröt foten. Ganska illa också, så de har opererat mig två gånger. Jag ligger här som ett kolli verkligen och det är ju väldigt typiskt när man är så taggad på att vara på jobbet.

"Området är så brett"

I ett pressmeddelande från Karlstads kommun lyfter kultur- och fritidsdirektören Kristin Idskog fram Anna Åberg Buchts långa erfarenhet och breda kompetens inom kulturområdet.

– Det känns jättekul, det är spännande med den här stora organisationen, där området är så brett. Trots att vi går mot tuffare tider så tror jag ändå det finns möjlighet att utveckla och göra saker, säger Anna Åberg Bucht, och fortsätter.

– Det oroliga världsläget påverkar på alla nivåer, i det här fallet exempelvis när det kommer föreningsstöd och ökade kostnader kring lokaler som kulturutövare vistas i. Men jag tänker ändå att man får tänka på ett positivt sätt och se hur man kan göra det bästa av det man har.

"Kan inte bli bättre"

Som person har Anna Åberg Bucht alltid visioner, berättar hon.

– Sen så jobbar jag ju nu återigen i en politisk organisation, där det som politiken säger är det vi får verkställa. Men det jag kan göra är att påverka och utveckla infrastrukturen, och det är något jag känner mig väldigt trygg i. Just att navigera i en offentlig organisation, se till så att grundplåten fungerar. Det tror jag man kommer ganska långt på. Arbetet kommer att präglas av mina och mina medarbetares visioner, men också först och främst av det som politiken beslutar.

I kommunens pressmeddelande beskriver Anna Åberg Bucht hur hennes hjärta klappar för hemkommunen, och dess alla kulturföreningar och professionella aktörer.

– Ja, just att få jobba i sin egen hemkommun, som man värnar om och vill jobba för, det kan inte bli bättre. Jag brinner verkligen för, och trivs väldigt bra i offentlig sektor. Det känns som en viktig plats att vara på, och om man kan bidra så vill jag väldigt gärna göra det.

Artikeltaggar

GöteborgKarlstadKarlstads kommunKulturNöje/KulturOrganisationerPressmeddelandeUtställningarVärmlands länVästfastigheter

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.