Hoppa till huvudinnehållet

Kooperativ eldsjäl hyllad: ”Finaste orden jag hört om mig själv”

Publicerad:
Anders Boström, numera chef för individ och familjeenheten i Eda kommun, var med och sjösatte det arbetskooperativa företaget Jössenavet. Nu prisas han som årets kooperativa eldsjäl.
Anders Boström, numera chef för individ och familjeenheten i Eda kommun, var med och sjösatte det arbetskooperativa företaget Jössenavet. Nu prisas han som årets kooperativa eldsjäl. Foto: Peter Bäcker

2017 fick Anders Boström ett uppdrag – att starta en second hand-butik för personer som behöver arbetsträna. Men han nöjde sig inte där.

I dag finns Jössenavet på tre orter och har 13 anställda – och Boström själv har blivit utsedd till 2022 års kooperativa eldsjäl.

Det är sammanslutningen Värmländsk Kooperation som årligen hyllar en person som på något påtagligt sätt jobbat för den kooperativa idén. Och det kriteriet uppfylls med råge av den 46-årige västvärmlänningen.

På tisdagen grattades han av ordföranden Stefan Särnehed inne på 40-årsjubilerande Bergvik – vid sidan av Hazel Svensson och Astrid Nahnfeldt i Queerkompaniet som samtidigt utsågs till årets kooperativ.

För Anders Boström började det med ett uppdrag av kommunstyrelsen i Eda. Han var vid den tiden chef för arbetsmarknadsenheten, och tanken var ganska enkel: att få igång en second hand-butik.

– Ja, och jag visste inte riktigt hur jag skulle gå till väga, så jag tog en rövare och ringde till Arvika där jag visste att Atle Andresen och Karin Backelin varit med och startat nåt liknande. Jag tänkte att de kunde komma över till Eda och börja om där.

Anders Boström ville gärna dela äran med Atle Andresen och Karin Backelin, som var med och drog igång Jössenavet 2017.
Anders Boström ville gärna dela äran med Atle Andresen och Karin Backelin, som var med och drog igång Jössenavet 2017. Foto: Peter Bäcker

Efter ett första ”nej” gav inte Boström upp, utan fortsatte tjata – och till slut gav duon med sig. Vilket blev starten på framgångssagan. Under åren som gått har Jössenavet, som verksamheten döptes till, fått ytterligare två ben förutom begagnatbutiken i Charlottenberg.

• Kontraktstillverkning till ventilationsföretaget Swegon i Arvika.

• Snickeriverksamhet i Åmotfors.

– En hel del av de som kommit in under de här åren har varit väldigt långt ifrån arbetsmarknaden tidigare. Men alla får jobba i sin takt och sakta men säkert har de kommit in i det. Det känns väldigt bra att ha spelat en liten roll i det, säger Anders Boström.

Så jätteliten är heller inte rollen. I prismotiveringen kan läsas att han ”genom sin klokskap, sitt stora engagemang och modiga framåtsträvande banat väg för nytänkande genom kooperation på ett innovativt sätt”.

Även Hazel Svensson och Astrid Nahnfeldt prisades av Stefan Särnehed i Värmlandsk Kooperation. Deras Queerkompaniet blev årets kooperativ 2022.
Även Hazel Svensson och Astrid Nahnfeldt prisades av Stefan Särnehed i Värmlandsk Kooperation. Deras Queerkompaniet blev årets kooperativ 2022. Foto: Peter Bäcker

– Det känns förstås otroligt hedrande och roligt, kanske de finaste orden om mig själv jag hört nån gång. Det är ju inte så ofta en vanlig torr kommunal tjänsteman får några större lovord, skrattar Boström som tror att Jössenavet kommer att ha ännu mer att erbjuda i framtiden.

– Det finns massor av intressanta exempel runt om i Sverige, i Skåne vet jag till exempel att det finns ett liknande arbetsintegrerande kooperativt företag som jobbar med textilåtervinning. De åker runt och samlar in återvunna kläder. Det finns potential, helt klart.

Artikeltaggar

ArbeteArbetsmarknadArvikaBergvikEdaEda kommunHazel SvenssonKläderKommunstyrelsenMänskligtStefan SärnehedSwegon

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.