Replik: Vi behöver säkra skogens framtid

Insändare
PUBLICERAD:
Varsam gallring är viktigt för välmående skog, menar insändarskribenten.
Foto: Paul Wennerholm/TT
Anders Larssons insändare om vår svenska skog i lördagens tidning brister på många ställen, särskilt kunskapsmässigt.

För det första så tillhör skogen moder jord för att användas i den biologiska mångfaldens alla funktioner. Att vi människor sedan har fördelat ut skogen till privat ägo och gjort dom helt och ekonomiskt beroende av snabb avverkning, är ju bara ett av oss gjorda påfund för att ta ut mesta möjliga vinst ur vår skog.

Moder jord (vår planet) har nog mycket svårt att förstå vårt sätt att hantera vår skog på hela planeten. Särskilt som det riskerar vår och alla andra varelsers existens.

Ett råd till A.Larsson är att gå in på Holmen Skogs hemsida och läsa om gallring av skog. För där står allt om detta sätt att varsamt hantera vår skog och samtidigt kraftigt höja dess kvalitet. Gallring av skog har utförts i alla tider, speciellt av små skogsägare som varit noga med att behålla värdet i sina skogar.

Kalhuggning av vår skog har utförts en gång tidigare för 100-150 år sedan då skogen skulle användas till träkol för användning inom järn- och stålindustrin.

Det tog lång tid för vår skog att återhämta sig och då visste ju inte mänskligheten om riskerna med detta sätt att hantera vår skog. Men det gör vi ju idag så det vore ju minst sagt dumt att göra samma misstag igen.

Det kan ju inte vara svårt att förstå att inga resurser är oändliga oavsett vad. Alla andra planeter består av grus och sten vad vi vet. Endast en som är vår Jord består av en fantastisk grön mångfald som vi troligen ännu ej förstått alla funktioner och beståndsdelars samfunktioner i. Hittills har vi endast förstått det kapitalistiska system vi har idag. Ett system som hittills endast lämnar förstörelse efter sig.

Vi får väl tro och hoppas att alla system kan förändras så kanske vi överlever och kan bevara denna fantastiska planet.

B.Persson

Flumsnackare eller realist

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.