Hoppa till huvudinnehållet

Då får operan flytta in i sina nya lokaler: ”Flyttar till en levande miljö”

Publicerad:
Opera- och orkesterchefen Kjell Englund ser fram emot flytten till Tullholmen.
Opera- och orkesterchefen Kjell Englund ser fram emot flytten till Tullholmen. Foto: Tommy Andersson

Det har varit en segdragen process, men nu står det klart: våren 2025 flyttar Wermland Opera in i Coop Värmlands tidigare bagerilokaler på Tullholmen i Karlstad.

– Det är samma år som Wermland Opera fyller 50 år. Det blir en utmaning att genomföra ett jubileum samtidigt som flytten sker, säger operachefen Kjell Englund.

Snart tre år har gått sedan Värmlands Folkblad kunde avslöja flyttplanerna, som gäller Wermland Operas verksamhet i Spinneriet på Älvgatan. På måndagen godkände operans styrelse det avtal som ska tecknas med hyresvärdarna Wermlands Invest och Löfbergs Fastigheter gällande de tidigare bagerilokalerna på Tullholmen. Byggprojektet planeras starta till hösten nästa år och väntas sedan sträcka sig över 18 månader. Planen är inflyttning våren 2025.

– Som det ser ut nu blir det en successiv flytt, allt beroende på när det är lämpligt ur verksamhetssynpunkt. Vi kommer att lösa det, säger operachefen Kjell Englund i ett pressmeddelande.

Värmlandsoperans (Wermland Opera) nya lokal Bageriet på Tullholmen.
Värmlandsoperans (Wermland Opera) nya lokal Bageriet på Tullholmen. Foto: AIX Arkitekter

Flytten är efterlängtad, utvecklar han.

– Vi flyttar till en levande miljö, en stadsdel i förändring där många människor kommer att bo och verka. Vi hoppas att Wermland Operas verksamhet ska bidra till livskvaliteten på Tullholmen och naturligtvis hela Karlstad. Samtidigt får verksamheten nya fräscha lokaler, anpassade för verksamheten. Underhållet av Spinneriet har naturligt fått stå tillbaka i väntan på lokalfrågans lösning.

I de nya lokalerna ska Wermland Opera ha ateljéer, verkstäder och repetitionssalar. Lokalerna kommer även att inrymma en restaurang och möjliggöra föreställningsverksamhet.

Bageriet nästa för Värmlandsoperan: “Jättekul!”Ett steg närmre opera i bageriet

Artikeltaggar

AvtalBostad och byggenCoop VärmlandFastigheterJubileumKarlstadKjell EnglundLöfbergsMänskligtTullholmenVärmlands länVerkstäderWermlands InvestWermlandsoperan

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.