Hoppa till huvudinnehållet

Het satsning av 17-åringarna: ”Man har fått hoppa in i vuxenvärlden”

Publicerad:
Chilisås med mango att ringla över sallader, ingefära och ananas för asiatisk mat samt rosévinäger och kryddpeppar för kötträtter.
Chilisås med mango att ringla över sallader, ingefära och ananas för asiatisk mat samt rosévinäger och kryddpeppar för kötträtter. Foto: HP Skoglund

Tjejerna bakom UF-företaget H.Ö Heatup delar en gemensam kärlek till stark mat. Tillsammans på Hammarö, med chili från Hammarö, tillverkar de unika chilisåser.

Målet? Att sälja 600 stycken.

Att som 17-åring starta sitt första företag kan vara utmanande.

För ekonomistuderande Emma Smedberg, Thelma Karlsson, Samar Aroudaki och Nellie Högström Nordhammer har det inte varit några bekymmer.

Att det skulle bli just chili företagandet kom att handla om var inte självklart och tjejerna hade från början ett par olika idéer.

Chili var dock inget överraskande val, då flera av dem har haft kontakt med växten och odlingsprocessen genom familj och bekanta.

– Och så älskar vi alla fyra mat, säger Emma Smedberg.

Foto: HP Skoglund

Chilin de använder har odlats i två olika växthus, på Hammarö förstås. Det är gångavstånd mellan platserna där chilin har odlats och där produkterna tillverkas.

– Miljöaspekten är också en sådan grej vi trycker på, säger Nellie Högström Nordhammer.

De har tre olika såser, en med mangosmak, en med ingefära och ananas och så en med rosévinäger och kryddpeppar – gjord på världens starkaste chili, Carolina Reaper.

Mer än bara sås

Tjejerna beskriver sina såser som smakrika, inte bara en hetta i munnen. Såserna har inga tillsatser, utan det är äkta varor som gäller.

Många tycker om stark mat, men har kanske inte möjlighet att odla chili själva. Här såg tjejerna en möjlighet att hjälpa till och samtidigt kunna erbjuda något unikt.

Deras såser kompletterar nämligen utbudet som finns i vanliga affärer, där det sällan finns starkare alternativ än tabasco. Det finns inte heller några roliga smaker, menar de.

Förutom chilisås gör företaget också chilisalt, givetvis med smak. Salterna är perfekta för att tillsätta styrka till färdiglagad mat.

Den första leveransen med sås och salt har redan gått iväg och de ser fram emot att skicka fler. För den som är sugen på lite extra hetta i vinterkylan går det utmärkt att kontakta tjejerna på Instagram, för att lägga en beställning.

– Målet är att sälja 600 flaskor med chilisås, säger Emma Smedberg.

Att starta och driva företag har inneburit mycket eget ansvar och har varit väldigt lärorikt.

– Man har fått hoppa in lite i vuxenvärlden, vilket är väldigt bra för framtiden, säger Emma Smedberg.

Artikeltaggar

FöretagandeHammaröMat och dryck

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.