Sofia Wretling: Two glasses of pint, please!

Krönikor
PUBLICERAD:
Är Tiktok den nya kanalen för husmorstips?
Foto: Michael Dwyer
Jag står i en gigantisk klädkedja på Oxford Street med plagg och prylar från golv till tak, svetten rinner ner utefter ryggen och jag önskar att någon bara skulle kunna ta mig därifrån. Det är väl inte på ett lågprisvaruhus jag vill hänga under min weekend i London!?

”Uh, vad trött jag är!”, säger jag till min väninna samtidigt som jag snurrar lite på en ställning med byxor och drar fram ett par pösiga med dragsko. Min väninna som står och rotar i en hög med mössor och vantar tittar upp knallröd i ansiktet av värmen och svarar: ”Ja, jag med! Pekar mot mig och fortsätter: ” Snygga byxor, ska du prova?

”Nä, vet du. Jag orkar faktiskt inte pröva ett plagg till idag!” stönar jag och ska precis till att hänga tillbaka dom när min väninna, som är minst lika less som jag, rycker byxorna ur mina händer, svingar dom bak på ryggen likt en cape och säger: ”Titta, du gör bara så här!” Sedan drar hon byxlinningen runt halsen och fortsätter: ”Om dom går runt halsen så passar dom runt midjan!”

Jag snor åt mig byxorna: ”Nä, du skojar!” säger jag och börjar vira dom runt huvudet varv efter varv medan fler och fler blickar vänds mot mig i butiken. ”Jaha, nu har du fått alla här att tro jag är galen som provar ett par byxorna som om jag trodde det var en halsduk!” suckar jag och slänger bort byxorna. ”Jamen, det är sant, barnen har sett det på Tiktok!” svarar min väninna med en min som är oslagbar.

Trötta, tittar vi tyst på varandra en kort stund och brister sedan ut i ett gapflabb. Tårarna börja rinna och vi viker oss av skratt. Hur less får en bli?

Tänk att en social medie-app är den nya generationens husmorstips-kanal. Denna kanal som jag har noll koll på och som jag mest trodde visade små videoklipp på gulliga djur, är alltså den moderniserade appen för hållbara husmorstips?!

Jag minns den gulbleka postern hemma hos min mormor som hon hade tejpat fast på insidan av städskåpet. En kvinna från 50-talet i blommigt förkläde som lutade sig mot en svabb och längst upp på bilden stod det i rött tryck, ”Husmorstips! ” Där tipsades det om allt från hur en kan döda envisa bakterier på skärbrädan genom att stryka en halv citron på ytan till att avkalka kaffebryggaren med ättika. En del av alla tips bär jag fortfarande med mig och än idag stoppar jag plagg i frysen för att få bort tuggummi och skrubbar mina sneakers med tandkräm för att få dom vita och rena.

Men nu är det alltså Tiktok som är kanalen in till alla husmorstips, tänker jag och svingar byxorna runt huvudet, går in i provrummet och tamejfan, dom passade perfekt!

Jag och min väninna lyckades till slut sakteliga samla oss och klarade för några sekunder titta på varandra utan att brista ut i skratt igen. ”Vi skiter i det här”, säger min väninna. Jag nickar: ”Jo, nu behöver vi nog en varsin öl, svarar jag. Vi ställer undan våra korgar med kläder, går ut på Oxford Street och smiter in på en klassisk engelsk pub.

” Two glasses of pint please!”